Op deze pagina vind je diverse onderzoeken in opdracht van FNO’s GeestKracht. Overkoepelend thema is de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen in Nederland. Je kunt alle onderzoeksrapporten downloaden.
Ben je op zoek naar programmadocumenten?
De eerste programmaevaluatie van GeestKracht. Het Trimbos-instituut voerde startevaluaties uit van de 8 projecten uit call 1 en de 6 partnerschappen.
‘De overheid streeft naar preventie van psychische aandoeningen, maar een centrale strategie ontbreekt.’ Een van de uitkomsten van dit onderzoek van UMCG en Rijksuniversiteit Groningen.
Defence for Children en het NCOJ deden onderzoek naar de samenwerking tussen ggz en onderwijs. Er blijkt weinig wettelijke verankering voor zo’n samenwerking. En ook in de praktijk speelt ggz op veel scholen nauwelijks een rol. Vooral in het mbo is dit voelbaar.
Hoe kan dit beter? Bert Kuipers (voormalig programmaleider van GeestKracht) en Hanneke Berben (oud-voorzitter CvB van ROC Nijmegen en lid van de programmacommissie) gingen daarover in gesprek in Vaktijdschrift Profiel – uitgave april 2021.
KBA Nijmegen deed dit verkennend onderzoek naar studeren met psychische problemen in het mbo.
De belangrijkste opbrengst van het project ‘Van opleiding naar werk’ is de uitwerking van de ‘Transitieroute’. Het doel van de Transitieroute is om mbo-studenten met een ondersteuningsbehoefte te helpen het mbo-diploma te halen. En tevens passend werk te krijgen en te houden.
In Vaktijdschrift Profiel – uitgave februari 2022 schreven we een uitgebreid artikel over de Transitieroute en het ‘Kennisplein: Van Opleiding naar Werk’.
Jeugdwerkloosheid is een belangrijk probleem. Een MBO Routekaart moet zorgen voor een soepele overgang naar werk. De MBO Routekaart is opgesteld door Netwerk 16-27 (MBO Raad, SBB, Ingrado, VNG, Sectorraad gespecialiseerd onderwijs, Team GeestKracht en KBA-Nijmegen).
In de aanloop naar het programma GeestKracht voerde het Trimbos-instituut deze quickscan uit.
Ben je op zoek naar programmadocumenten?