Kansen vergroten van gezinnen in achterstandssituaties. Dat was het doel van het FNO-programma Gezonde Toekomst Dichterbij. Na vijf jaar hebben we veel geleerd en dat willen we graag met je delen.
Hoe pak je gezondheidsachterstanden succesvol aan? Leer van de ervaringen van vijf jaar Gezonde Toekomst Dichterbij in onze webinars. Gesprekken worden afgewisseld met vlogs en fragmenten uit documentaires.
Ruim vijf jaar geleden startte FNO het programma Gezonde Toekomst Dichterbij. Wageningen University, Wageningen Economic Research en het Verwey-Jonker Instituut evalueerden het programma. In dit webinar presenteerden we de overall resultaten en leerde je wat werkt bij de aanpak van gezondheidsachterstanden bij gezinnen in achterstandssituaties.
Sprekers: o.a. Monique Schrijver, Karien Stronks en Lenneke Vaandrager. Deelnemers aan onze projecten en leden van de klankbordgroep zaten ook aan tafel.
Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
Het is een van de meest cruciale onderdelen: het betrekken van mensen met gezondheidsachterstanden bij je project. Wat je organiseert moet aansluiten bij waar zij behoefte aan hebben. Een eerste indruk is vaak bepalend. Gezondheid of gezond gedrag problematiseren werkt niet. Leuke dingen organiseren wel; activiteiten waar mensen energie van krijgen en waarbij ze anderen kunnen ontmoeten. Je leert er meer over in dit webinar.
Sprekers: o.a. Chandra Verstappen, Cora van de Koppel, Jeanny Engels, deelnemers aan onze projecten en leden van de klankbordgroep.
Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
Het vraagstuk sociaal-economische gezondheidsverschillen is ook een samenwerkingsvraagstuk. Veel mensen ervaren hun financiële of andere zorgen namelijk als veel urgenter dan hun leefstijl. Hun problemen lopen vaak niet in de pas met het organisatielandschap of vragen inzet vanuit vele domeinen. Hoe zorg je voor een effectieve samenwerking tussen professionals? Van de projecten van Gezonde Toekomst Dichterbij kun je veel opsteken.
Sprekers: o.a. Annelijn de Ligt, Lida Samsom, Laura Hofte, Suzan Daamen, deelnemers aan onze projecten en leden van de klankbordgroep.
Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
Moeite hebben met lezen of schrijven is een enorme belemmering in je leven, met een grote invloed op je gezondheid. Marieke Wiebing van Stichting Lezen en Schrijven vertelt in dit webinar over hoe je laaggeletterdheid beter kunt herkennen en over de interventie Voel je Goed. Ook andere projecten die mensen met laaggeletterdheid en verminderde gezondheidsvaardigheid bereiken en raken komen aan bod. Tot slot hebben we het over de invloed van de coronacrisis op deelname aan activiteiten en hoe je daarop kunt inspelen.
Sprekers: Marieke Wiebing, Keete Voerman en Dicky Gingnagel.
Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
In dit webinar vertelt Lenneke Vaandrager van Wageningen University je meer over de rijkheid aan informatie die participatief actieonderzoek kan geven bij projecten die zich richten op mensen met gezondheidsachterstanden. Diverse onderzoekers en projectleiders delen hun ervaringen met dit type onderzoek. Ten slotte verkennen we wat participatief actieonderzoek vraagt van opdrachtgevers en beleidsmakers.
Sprekers: o.a. Lenneke Vaandrager, Gera Nagelhout, Barbara Groot, Stef Kremers, Manou Anselma, deelnemers aan onze projecten en leden van de klankbordgroep.
Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
Bekijk de resultaten van Gezonde Toekomst Dichterbij