'Ervaringskennis en -deskundigheid leggen verbinding tussen beleid en praktijk'

‘Mijn naam is Denise Filippo en bij Samen Kansrijk en Gezond ben ik aangenomen als Veranderaar. Ik woon in Velp met twee dochters, een man en allemaal dieren. Ik hou van buiten zijn: in de moestuin werken, hardlopen en uren wandelen door natuurgebied de Posbank. En zeker ook van in Arnhem een hapje eten met vriendinnen.

Antropologische bril
Ik heb culturele antropologie gestudeerd en door die antropologische bril kijk ik naar de vraagstukken waarmee ik te maken krijg. Vraagstukken op het gebied van samenwerking, verandering of beweging creëren. Hierbij probeer ik de normen van waaruit we onbewust handelen bloot te leggen.

Nieuwe inzichten
Om de droom van Samen Kansrijk en Gezond te kunnen bereiken is het nodig dat we anders aankijken tegen het vraagstuk van gezondheidsverschillen. Beleid wordt vaak gemaakt door mensen die daarvoor gestudeerd hebben. Het is bovendien vaak ingegeven door de vraag: hoe kunnen we risico’s zoveel mogelijk beperken? Het gaat uit van wantrouwen in plaats van vertrouwen en daarmee worden onbedoeld veel mensen benadeeld. Door ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid meer waarde toe te kennen, ontstaat er meer verbinding tussen beleid en praktijk. Dat vraagt lerende organisaties en professionals die nieuwsgierig zijn en willen leren met de gezinnen.

Samenwerking in de gebieden
We werken bij Samen Kansrijk en Gezond met mensen met ervaringskennis: mensen die in een kwetsbare situatie hebben gezeten of nog zitten en hun kennis inbrengen, en met ervaringsdeskundigen: mensen die van ervaringskennis hun werk hebben gemaakt. In de gebieden van het programma gaan we de samenwerking met deze mensen verder ontwikkelen. Hier werk ik aan, samen met ervaringsdeskundige Marcella van Vloten. Daarnaast en bovenal ben ik sparringpartner voor onze gebieden.’