Impactondernemingen kunnen een belangrijke rol spelen voor mensen in een kwetsbare situatie. Door aan te sluiten op de behoeftes en ervaringen van de mensen om wie het gaat, maken zij veel impact. Zo dragen zij bij aan het doorbreken van sociale bubbels en het versterken van het sociaal weefsel in dorpen en wijken. Daarom wil het programma Impact door Groei de groeimogelijkheden voor impactondernemingen zo groot mogelijk maken.
65% van de impactondernemingen heeft behoefte aan geld om te kunnen groeien. Impactondernemingen zouden daarmee veel meer mensen in een kwetsbare situatie kunnen bereiken. Nu blijven ze vaak klein. Dit komt doordat het financiële systeem niet op hen is ingericht:
Impactondernemingen die nu noodgedwongen klein blijven, kunnen minder impact maken en ook niet veel aan het systeem veranderen.
Daarom is het tijd voor Impact door Groei.
Impact door Groei werkt samen met impactondernemingen, financiële instellingen, overheidsorganisaties én de mensen om wie het gaat. Het programma richt zich op duurzame verbeteringen voor én met:
In de looptijd van het programma veranderen deze doelgroepen mee met de doelgroepen van de andere FNO-programma’s. Net als bij elk FNO-programma is de wens en behoefte van de mensen om wie het gaat voor ons leidend. Daarom werken we nauw samen met de doelgroeppanels van onze programma’s.
Impact door Groei werkt aan het oplossen van knelpunten in het systeem zodat impactondernemingen veel meer mogelijkheden krijgen om te groeien. Ons doel is dat banken en overheid een andere houding aannemen tegenover impactondernemingen en dat noodzakelijke verbeteringen in wetgeving en beleid worden ingevoerd.
Impact door Groei leent geld aan impactondernemingen die een dienst of product leveren dat bijdraagt aan het verbeteren van de ervaren gezondheid, de kwaliteit van leven of het toekomstperspectief van mensen in een kwetsbare situatie.
Impact door Groei verstrekt vooral leningen aan impactondernemingen in de opschalende fase. Het programma verstrekt steeds maximaal de helft van de benodigde lening aan een impactonderneming en co-financiers dragen de rest.
Na uiterlijk 7 jaar wordt de lening overgenomen door een reguliere financier (meestal een bank). Zo kunnen we de 30 miljoen euro die we beschikbaar hebben voor leningen waarschijnlijk wel 2,5 keer uitgeven!
Impact door Groei heeft een looptijd van 20 jaar. Het budget van van het programma is 50 miljoen euro: 20 miljoen om een duurzame systeemverandering te realiseren en 30 miljoen die als leningen aan impactondernemingen wordt verstrekt.
Dit programma is voortgekomen uit diverse onderzoeken naar, en experimenten met verschillende financieringsvormen, binnen het programma Jongeren INC.
Lees voor meer informatie over dit programma de programmatekst:
De verandertheorie van Impact door Groei geeft de missie van het programma weer en welke stappen nodig zijn om deze missie te behalen. Bij het ontwerpen van het programma wordt van boven naar beneden gedacht. Dus: wat kan Impact door Groei concreet als programmadoelen stellen voor deze droom? Als we twintig jaar hebben en 50 miljoen euro kunnen besteden, welke verwachte effecten moeten we dan nastreven en welke activiteiten zijn hiervoor nodig? De verandertheorie geeft ook richting aan de monitoring en evaluatie van het programma.
Voor een samenleving waarin impactondernemingen kunnen groeien en bloeien, is een grote transitie nodig. Met onze transitieagenda richten we ons op onderwerpen die noodzakelijk zijn voor deze systeemverandering.
Eva Walraven (voorzitter)
Impactondernemer, senior adviseur en coach voor sociaal ondernemers en maatschappelijke organisaties, EW Social Elevator
‘Ik ben enorm gemotiveerd om met dit programma bij te dragen aan de ondersteuning van impactondernemingen waarbij het bedrijfsmodel en het groeipad zo zijn vormgegeven dat de maatschappelijke impact geborgd is en daadwerkelijk groter wordt. Volledig passend bij mijn eigen werkstijl beoogt het programma bovendien aan de traditionele financiële systemen te laten zien: impactfinanciering kan wél!’
Niels Bosma
Hoogleraar Sociaal Ondernemerschap, Utrecht University School of Economics
‘Door het opschalen van de impact van sociale ondernemingen die een goed werkend model hebben, helpen we mee aan de overgang naar een systeem dat maatschappelijke waarde beter bedient en voor meer inclusie zorgt. Ik draag hier heel graag aan bij en ben benieuwd naar de ontwikkelingen van de ondernemingen die we steunen. Dit neem ik ook weer mee in onderwijs en onderzoek naar maatschappelijk ondernemerschap.’
Cindy van Oorschot
Directeur Pensioentoezicht en Duurzaamheid, De Nederlandsche Bank