Kansen voor toekomstige generaties

Het risico om als volwassene in armoede te leven wanneer je in armoede bent opgegroeid is bijna tweemaal groter dan als je niet arm was (respectievelijk 7 en 4 procent). We noemen het intergenerationele armoede wanneer een familie van generatie op generatie in armoede leeft. Intergenerationele armoede en de daarmee gepaard gaande slechtere gezondheid vergroot de kloof tussen mensen in de samenleving. Het vermindert mogelijkheden en kansen.

Om deze kloof te verkleinen is kennis over intergenerationele armoede nodig, evenals een gerichte aanpak. FNO wil helpen de cyclus van intergenerationele armoede te doorbreken, zodat we de kansen van toekomstige generaties vergroten.

 

Levensverhalen

Hoe is het om te leven in langdurige armoede? Lees het in de verhalen van Sidney, Nadia en Willie over zichzelf en hun familie.

Sidney en haar moeder Dini

‘Goeiemorgen! We gaan er een leuke dag van maken.’ Met een brede lach vertelt Sidney dat ze dit iedere ochtend bij het opstaan tegen zichzelf zegt. ‘Sinds een paar jaar doe ik dat. Ik heb het geleerd op een cursus.’

Nadia en haar moeder Bouchra

Kom je Nadia tegen op straat, op school of bij de voedselbank dan tref je een goedlachse vrouw met een open blik. Ze beweegt vlug en redderig, alsof ze nog enorm veel te doen heeft vandaag. Als je weet dat ze een ernstige vorm van reuma heeft, verbaas je je over de energie die ze weet op te brengen.

Willie

Willie is een reiziger. Ze groeide op in een woonwagen, net als haar ouders. De eerste elf jaar van haar leven trok ze met hen langs verschillende plekken in Nederland. Daarna kwamen ze in een groot regionaal kamp terecht.