'Project Onbeperkt'

Jongeren met en zonder beperking dienstbaar in Bangladesh en Bolivia

Omschrijving

Met Project Onbeperkt wilde World Servants jongeren met en zonder beperking enthousiast maken om zich dienstbaar in te zetten. Want, zo gelooft de organisatie, ‘dienen’ bouwt aan waardigheid en gelijkheid en doet recht aan de mogelijkheden van mensen. In een jaar van intensieve voorbereiding, fondsenwerving en een werkvakantie ver weg, leren jongeren hun eigen kwaliteiten kennen en ervaren ze hoe mooi het is om die te delen met anderen, ook als ze terug zijn in Nederland.

Het eerste project van World Servants was zo succesvol dat er nu twee georganiseerd werden; in Bangladesh en in Bolivia. Nederlandse jongeren met en zonder beperking bouwden mee aan een centrum voor mensen met een beperking in Nilphamari en een basisschool in El Torno.

Inclusiviteit vraagt wereldwijd om aandacht. Door jongeren met een beperking onderdeel te maken van de dien-ervaring die World Servants biedt, wordt niet alleen deze ervaring inclusiever, maar wil de organisatie laten zien dat daadwerkelijk iedereen kan dienen.

Doel

Doel was jongeren met en zonder beperking laten ervaren dat als ze samen ergens de schouders onder zetten, ze veel kunnen bereiken voor mensen die minder mogelijkheden hebben. De jongeren met een beperking (en hun omgeving) zouden ontdekken dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze dachten. De publieke opinie in Bangladesh en Bolivia zou tevens positief worden beïnvloed.

Resultaat

48 Nederlandse jongeren onder wie 8 met een beperking gingen na een gedegen voorbereiding op werkvakantie naar Bangladesh en Bolivia.

Uitspraken van de jongeren als: ‘Na dit, kan ik de hele wereld aan’, ‘Ik heb alles kunnen doen wat anderen ook gedaan hebben’ en ‘We deden alles samen’, verwoorden het toegenomen zelfvertrouwen, meer zelf bepalen wat je wilt en dat een beperking er voor anderen niet toe doet.

Naast deze resultaten zorgde Project Onbeperkt ook voor impact in Bangladesh en Bolivia. Mensen met een beperking en hun familie werden bemoedigd door de gezamenlijke activiteiten met de Nederlandse jongeren (bouwen, koken, sport en spel, huisbezoeken, uitstapjes). Lokale organisaties en autoriteiten waren onder de indruk van de bouwresultaten. Want na drie weken werken stonden er een trainingscentrum en de ruwbouw van twee klaslokalen.

Video

Benieuwd naar de andere activiteiten van Klein Geluk?

Activiteitgegevens

Organisatie

World Servants

Projectleider

Willem-Jan van der Ven

Telefoonnummer

056 - 161 48 57

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO