'Ontspannen revalideren!'

Met een ernstige fysieke beperking toch de wereld verkennen dankzij een fietslabyrint

Omschrijving

​Revalideren is soms zwaar en Heliomare probeert het zo aangenaam mogelijk te maken. Het grootste deel van de revalidanten heeft altijd gefietst en mist dit erg. De organisatie wilde daarom een fietslabyrint aanschaffen.

Het fietslabyrint is een systeem waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een bewegingsapparaat, zoals een hometrainer. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij of zij op wil. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm. Meer dan 500 fietsroutes in binnen- en buitenland zorgen voor grenzeloos fietsplezier!

Doel

​Revalideren kost enorm veel kracht en doorzettingsvermogen en is niet zelden pijnlijk. Het doel van de het fietslabyrint is revalideren gemakkelijker en plezieriger maken.

Doordat de revalidanten verschillende routes kunnen fietsen en daardoor op een plezierige manier zijn afgeleid en worden gestimuleerd, kan de activiteit gemakkelijker uitgevoerd worden. De revalidant is bijna ongemerkt aan het trainen. Van belang voor succesvol revalideren én het mentaal welbevinden.

Resultaat

Per revalidant wordt een behandelplan gemaakt. Maar buiten dit behandelplan mag er altijd van het apparaat gebruik worden gemaakt, bijvoorbeeld in het weekend. Natuurlijk kan niets tippen aan buiten fietsen met de zon op je gezicht en de wind in je rug. Maar het fietslabyrint komt een heel eind in de buurt en betekent ontspannen revalideren.

Activiteitgegevens

Organisatie

Heliomare

Projectleider

Linda Hienkens

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn
© 2024 FNO