'Ontmoeting zonder woorden'

Ontmoeting zonder woorden

Omschrijving

Voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking is het lastig om uit hun woorden te komen, emoties te uiten en behoeften aan te geven. Ondanks, of juist vanwege, deze beperking hebben de meeste cliënten grote behoefte aan aandacht en een hechte emotionele band met anderen. Ze voelen zich dan beter begrepen en ervaren zo minder frustratie.

Op woonzorgpark Groot Schuylenburg te Apeldoorn wonen 470 mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig stellen de medewerkers zichzelf de vraag hoe zij cliënten die moeite hebben met sociale interactie het beste kunnen helpen, om ervoor te zorgen dat menselijke waarde en persoonlijke aandacht behouden blijven.

Gelukkig komen er steeds meer innovatieve hulpmiddelen op de markt, die non-verbale communicatie en contact mogelijk maken. Zoals de CRDL (‘cradle’): een interactief zorginstrument, bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Dit hulpmiddel is ontworpen door twee studenten van de Gerrit Rietveld Academie en uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorg Innovatieprijs 2018.

Op het houten instrument zijn twee grote aanraakvlakken aangebracht waarin een geleidende draad is verwerkt. Als twee mensen hun hand op de CRDL leggen en daarna elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Wat volgt is geluid, variërend van een klaterend beekje of een stoomtrein tot de zee of kerkklokken. De variatie ontstaat door de manier van elkaar aanraken.

Het geluid en de aanraking roepen herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als mensen de juiste woorden niet kunnen vinden.

Doel

Het doel van dit project was de aanschaf van drie CRDL’s.

Resultaat

Begeleiders kunnen nu beter contact maken met de bewoners. Dit vergroot hun kwaliteit van leven.

Activiteitgegevens

Organisatie

's Heeren Loo

Projectleider

Johan Elbers

Telefoonnummer

06 - 225 843 54

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO