'Leefplein en belevingsgerichte tuin'

Leefplein en belevingsgerichte tuin

Omschrijving

Het buitenterras van woonzorgcentrum Amaliazorg Kempenhaeve was van oudsher sober ingericht, evenals de tuin. De woongroepen waar de bewoners met dementie wonen (op de tweede etage van het gebouw) wilde de organisatie via een dementievriendelijke lift toegang geven tot een belevingstuin.

Het zou er goed toeven worden voor de bewoners en bezoekers, waarbij geborgenheid, veiligheid, genieten en privacy belangrijk zouden zijn. De subsidie zou gebruikt worden voor het plaatsen van een xylofoon, zes banken en een rolstoelpicknicktafel.

Doel

Een belevingsgerichte omgeving creëren in de vorm van een leefplein en belevingsgerichte tuin, die aantrekkelijk is voor drie doelgroepen:

  • bewoners van de zorginstelling en hun naasten;
  • kwetsbare en/of eenzame ouderen uit de nabije omgeving;
  • mensen met beginnende dementie en hun naasten.

Resultaat

De belevingstuin bestaat uit een grote acht met belevingsnisjes waar de zintuigen worden geprikkeld (ruiken, voelen, horen, proeven). Er zijn rozen en andere geurende bloemen geplant en een groentehoekje gemaakt en de tuin is nu ook aantrekkelijk voor vogels, vlinders en insecten, door voederplekken en bes- en bloemstruiken. De tuin weerspiegelt de seizoenen door weidebloemen, groenblijvers en bollen. Vruchten en groenten kunnen worden geplukt om taarten mee te bakken. Alles is rolstoelvriendelijk aangelegd.

Door de banken, de rolstoelpicknicktafel en de xylofoon genieten de bewoners meer en beter van het buiten zijn. Dit draagt veel bij aan het welbevinden van de bewoners, hun naasten en de medewerkers.

Activiteitgegevens

Organisatie

Amaliazorg

Projectleider

Huub Bovendeerd

Telefoonnummer

0499 - 365 959

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram

Afbeeldingen

© 2022 FNO