'Leefplein en belevingsgerichte tuin'

Leefplein en belevingsgerichte tuin

Omschrijving

Het buitenterras van woonzorgcentrum Amaliazorg Kempenhaeve is van oudsher sober ingericht, evenals de tuin. De woongroepen waar de bewoners met dementie wonen (op de tweede etage van het gebouw) wil de organisatie via een dementievriendelijke lift toegang geven tot een belevingstuin.

De belevingstuin bestaat uit een grote acht, die nisjes krijgt met beleving, waar de zintuigen worden geprikkeld (ruiken, voelen, horen, proeven). Amaliazorg wil er rozen en andere geurende bloemen planten, een groentehoekje maken en het ook aantrekkelijk maken voor vogels, vlinders en insecten, door voederplekken te maken en bes- en bloemstruiken te planten.

De tuin weerspiegelt de seizoenen door weidebloemen, groenblijvers en bollen te gebruiken. Het wordt een levende tuin waarin de zintuigen geprikkeld worden en herinneringen opgehaald kunnen worden, maar waar ook vruchten en groente kunnen worden geplukt om taarten mee te bakken. De organisatie maakt gebruik van hout, steen en water. Alles wordt rolstoelvriendelijk aangelegd.

Het wordt er goed toeven voor de bewoners en bezoekers waarbij geborgenheid, veiligheid, genieten en privacy een rol spelen in de aanleg en ook in het resultaat.

De subsidie wordt gebruikt voor het volgende:

  • het plaatsen van geluidselementen om plekken te creëren waar bewoners en gasten iets kunnen doen en beleven;
  • de aanschaf van zes banken en een rolstoelpicknicktafel.

Doel

Amaliazorg wil met dagactiviteiten starten voor thuiswonende ouderen met dementie, maar daarvoor is het van belang om de ruimtes eerst aantrekkelijk in te richten: het restaurant en de aangrenzende tuin. De organisatie wil een belevingsgerichte omgeving creëren in de vorm van een leefplein en belevingstuin, die aantrekkelijk is voor drie doelgroepen:

  • bewoners van de zorginstelling en hun naasten;
  • kwetsbare en/of eenzame ouderen uit de nabije omgeving;
  • mensen met beginnende dementie en hun naasten.

Voor hen wordt een ontmoetingsplek gemaakt waar voldoende interessante activiteiten en bezigheden zijn, waar ze samen kunnen eten en lotgenoten kunnen ontmoeten.

Activiteitgegevens

Organisatie

Amaliazorg

Projectleider

Huub Bovendeerd

Telefoonnummer

0499 - 365 959

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram

Afbeeldingen

© 2021 FNO