'Laatbloeiers met hersenletsel'

Laatbloeiers met hersenletsel

Omschrijving

Elk jaar krijgen 400 tot 600 jongeren van 16 tot 35 jaar zeer ernstig hersenletsel. Een belangrijk deel van hen gaat direct naar de chronische zorg en krijgt geen medisch specialistische revalidatie. Simpelweg omdat ze te laagbewust zijn om te kunnen revalideren. Echter: een aantal van hen wordt na verloop van tijd wel voldoende bewust. Toch is er weinig tot geen zijwaartse instroom van bijvoorbeeld verpleeghuizen naar revalidatiecentra.

Met een uniek – en wetenschappelijk onderbouwd – Laatbloeier-programma wil het Daan Theeuwes Centrum hen helpen met een intensief revalidatieprogramma. Het Laatbloeier-programma maakt optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van jongeren en de laatste wetenschappelijke inzichten.

Als jongeren in de eerste vier jaar na hun hersenletsel een voldoende bewustzijnsniveau krijgen, kunnen ze deelnemen aan het programma. Deze revalidanten komen uit het hele land, hebben geen indicatie voor klinische opname en zullen heen en weer moeten rijden. Dat is belastend voor hen en hun familie of begeleider. Vandaar dat het centrum voor de duur van het testprogramma, een paar weken, hun verblijf wil aanbieden in een B&B of hotel in de buurt. Samen met FNO kan dat nu.

Doel

Doel is om jongeren met hersenletsel in de chronische zorg een kans te bieden om hun zelfstandigheid te vergroten. Dat leidt tot meer levenskwaliteit, maatschappelijke participatie en wellicht ook lagere maatschappelijke kosten.

Video

Activiteitgegevens

Organisatie

Daan Theeuwes Centrum

Projectleider

Adriaan Theeuwes

Telefoonnummer

088 - 89 11 000

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn
© 2024 FNO