'Dementiebox'

Dementiebox

Omschrijving

Dagelijks ervaren artsen en verpleegkundigen in het Meander Medisch Centrum bij patiënten met dementie angst en onrust, die ontstaan ten gevolge van opname. De komende jaren is een toename van het aantal opnames van patiënten met dementie te verwachten. De stichting Vrienden van Meander vond het daarom belangrijk om te investeren in dementievriendelijke afdelingen.

Het is voor mensen met dementie van belang om het normale ritme aan te houden en zo veel mogelijk herkenbare activiteiten te ondernemen. Activeren is belangrijk om de geest helder te houden en het zelfstandig functioneren en mobiliseren in stand te houden, met als uiteindelijk doel een zo goed mogelijk herstel en zo min mogelijk functieverlies.

Op de verpleegafdelingen ontbrak het aan mogelijkheden en materialen om dagstructuur en activiteiten te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan muziek, radio’s, groot letterboeken, fotoboeken met herkenbare onderwerpen (Amersfoort van vroeger), luisterboeken, puzzel- en knutselspullen en gekleurde placemats voor herkenbaarheid van eten en drinken.

Doel

Vrienden van Meander wilde de zorg voor patiënten met dementie op de verpleegafdelingen in het Meander Medisch Centrum verbeteren. De stichting heeft door artsen en verpleegkundigen een dementiebox laten ontwikkelen voor iedere verpleegafdeling (twaalf in totaal) van de afdeling Geriatrie. De dementieboxen bevatten materialen om dagstructuur en activiteiten te ondersteunen.

Resultaat

De dementiebox helpt patiënten met dementie bij een vaste dagstructuur, herkenbare activiteiten en een bekende omgeving. De box zorgt voor rust en herkenning.

Activiteitgegevens

Organisatie

Vrienden Meander Medisch Centrum

Projectleider

Judith Groothuis

Telefoonnummer

033 - 850 20 14

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO