Krachtpatsers

Op maandag 8 april 2019 heeft ons event Krachtpatsers plaats gevonden, waar we met alle betrokkenen de balans opmaakten van vier jaar Zorg én Perspectief. FNO startte dit programma om het verschil in maatschappelijk perspectief tussen jongeren met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdsgenoten te verkleinen. Een programma niet alleen vóór maar ook dóór jongeren: honderden jongeren hielpen ons om van dit programma en de projecten een succes te maken. En dat succes hebben we gevierd! Naast een bruisende festivalmarkt met vele activiteiten, wareb er inspirerende lezingen door ervaringsdeskundigen,verdiepende sessies over onderzoeken, een crash course politieke lobby en een muzikale workshop door radio DJ Angelique Houtveen. En nog veel meer! Kijk de video voor een impressie van Krachtpatsers!

We zijn er nog niet: routekaart naar de toekomst
Op 8 april lieten we zien wat er de afgelopen vier jaar is bereikt, aan de hand van het NIVEL-onderzoek naar de impact van ons programma én door ervaringsverhalen van jongeren. Ook borduurden we voort op de nieuwe inzichten uit het onderzoek van het Verwey-Jonker-Instituut naar het aantal jongeren met een chronische aandoening en de maatschappelijke impact die dit met zich meebrengt. Maar we keken en kijken ook naar de toekomst, want we zijn er nog niet. We hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet om de positie van jongeren met een chronische aandoening in de zorg, het onderwijs, sport en op het werk te versterken. Nu is het zaak deze thematiek op de maatschappelijke en politieke agenda te houden en nog meer structurele verbeteringen te realiseren. Houd onze site in de gaten voor het vervolg op het programma Zorg én Perspectief!

Lees verderSluiten

Nieuws

Jongerentool ‘Mijn Positieve Gezondheid’ gelanceerd

17 april 2019 Het Institute for Positive Health (iPH) heeft met financiering van FNO een jongerenversie ontwikkeld van de tool Mijn Positieve Gezondheid. De Jongerentool is op 8 april tijdens het event Krachtpatsers gelanceerd. De tool is (na registreren) hier in te vullen. Lees hier het onderzoeksverslag over de ontwikkeling van de tool.

Nivel-onderzoek: De Class helpt jongeren met hersenletsel de weg te vinden naar werk

15 april 2019 De Class is een project van de Edwin van der Sar Foundation en heeft tot doel jongeren met hersenletsel te helpen een baan te vinden. En met succes, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Op 5 april is dit rapport overhandigd aan de Edwin van der Sar Foundation. Twee derde van de jongeren die het vinden van werk tot doel hebben gesteld, bereikt dit binnen twee jaar. Nog eens een aanzienlijk deel haalt een diploma. Bovendien hebben jongeren na deelname meer zelfvertrouwen en staan ze positiever in het leven.

Verkenning huisartsenzorg en jongeren met een chronische aandoening

10 april 2019 iresearch heeft in opdracht van FNO Zorg én Perspectief (ZéP) een eerste verkenning gedaan naar de stand van de huisartsenzorg voor jongeren met een chronische aandoening. Uit de kwartiermakerronde ter voorbereiding op ZéP kwam naar voren dat huisartsen relatief onbekend zijn met jongeren (0-25 jaar) met een chronische aandoening. Het gaat dan om de signalering van een chronische aandoening én om de zorg voor jongeren die zijn gediagnosticeerd met een chronische aandoening. Lees hier het onderzoeksrapport. Of bekijk de samenvattende infographic.

Resultaten vier jaar Zorg én Perspectief

8 april 2019 Onderzoeksinstituut Nivel heeft in opdracht van FNO van 2016 tot voorjaar 2019 onderzocht wat het programma Zorg én Perspectief (ZéP) heeft opgeleverd. Lees in dit rapport de uitkomsten van het Nivel-onderzoek. Er is ook een jongerenversie van het evaluatierapport gemaakt. Geen zin om te lezen? Bekijk dan dit filmpje over de uitkomsten van het onderzoek.
Meer nieuws Houd mij op de hoogte

Helpt u deze negen jongeren aan werk?

Negen enthousiaste jongeren met een chronische aandoening zoeken werk. Dit kan een stage zijn, een bijbaan, een opdracht als zelfstandige of een baan na hun studie. Deze jongeren hebben gepitcht op de Club van 100 op 12 november en de ambitie is uitgesproken om hen allemaal op het congres op 8 april aan werk te hebben geholpen.

Helpt u deze jongeren aan werk? Mogen ze uw netwerk gebruiken? Of bent u bereid om eens een kop koffie met ze te drinken voor tips en adviezen?

Ze stellen zich graag aan u voor!

 

Club van 100

Voor jongeren met een chronische aandoening zijn de drempels naar passende zorg, onderwijs, sport en werk vaak hoog. Veel hoger dan voor hun gezonde leeftijdsgenoten. Daarom heeft ZéP de Club van 100 in het leven geroepen: een jaarlijkse bijeenkomst waar honderd sleutelpersonen op de gebieden kracht, zorg, sport, school en werk, samen met jongeren in gesprek gaan om deze problematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

Verslagen Club van 100

Verslag 2015

Verslag 2016

Verslag 2017

Verslag 2018