Waarom Gezinnen aan Zet?

Uit eerdere subsidierondes van Samen Kansrijk en Gezond bleek dat het soms lastig is om echt dicht bij gezinnen te komen. Daarom hebben we met Gezinnen aan Zet voor een andere aanpak gekozen: subsidie voor, door en met gezinnen. Initiatieven die rechtstreeks gezinnen ondersteunen, geleid door of samen met mensen uit de gemeenschap, krijgen via deze subsidie de ruimte om hun ideeën voor meer gezondheid en geluk waar te maken.

De rol van het Gezinspanel

Het Gezinspanel beoordeelt alle aanvragen en brengt daarover een advies uit. De leden van het Gezinspanel letten erop dat de stem van gezinnen wordt gehoord en dat initiatieven écht aansluiten bij wat nodig is. Daarnaast ondersteunen zij de initiatieven, denken zij mee over oplossingen en helpen zij de drempels voor deelname aan de Gezinnen aan Zet call te verlagen. Ze fungeren als klankbord en vertolken de stem van gezinnen in alle fasen van het proces, van aanvraag tot uitvoering.

Evaluatie van Gezinnen aan Zet 1

In Gezinnen aan Zet 1 zijn 17 initiatieven ondersteund. Om de impact van de ondersteunde initiatieven uit de eerste Gezinnen aan Zet-ronde goed in kaart te brengen zijn gedurende het traject meerdere evaluatiemomenten georganiseerd. Dit gebeurde onder andere via bijeenkomsten, gesprekken met deelnemers en het Gezinspanel, en tussentijdse rapportages in de vorm van film en tekst.

Dit levert waardevolle inzichten op: initiatieven hebben een directe impact op de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers, versterken gemeenschappen en doorbreken barrières naar hulp en ondersteuning. Daarnaast zorgt de laagdrempelige aanpak voor meer eigenaarschap en betrokkenheid bij de gezinnen zelf.

De ondersteunde initiatieven laten zien dat echte verandering begint bij mensen zelf. De projecten hielpen moeders weer aan het werk, gaven kinderen een plek om zich te ontwikkelen, brachten gemeenschappen samen en gaven gezinnen een stem in het beleid dat hen raakt. De belangrijkste opbrengst van de projecten:

  • Community-building: Initiatieven die zich richtten op het verbinden van mensen, zorgden ervoor dat deelnemers uit hun isolement kwamen, nieuwe sociale structuren ontstonden en mensen zich sterker voelden in hun rol binnen de gemeenschap. Deze activiteiten droegen bij aan een groter gevoel van veiligheid, wederkerigheid en onderlinge steun. Mensen vonden herkenning en steun bij elkaar, wat een stevig fundament legde voor verdere groei.
  • Ondersteuning op maat: In de projecten waarin praktische begeleiding en laagdrempelige hulp werd aangeboden kregen gezinnen toegang tot zorg en ondersteuning die eerder onbereikbaar leek. Daarnaast werd duidelijk dat bij initiatieven waarin maatwerk centraal stond, gezinnen geholpen werden bij het ontwikkelen van vaardigheden en zelfredzaamheid. Initiatieven die ouders en kinderen actief betrokken bij hun eigen traject, zorgden ervoor dat ze meer grip kregen op hun situatie en de ondersteuning beter aansloot op hun behoeften.
  • De stem van gezinnen versterken: In sommige projecten stond het zichtbaar maken van de verhalen en ervaringen van gezinnen bij beleidsmakers centraal. Daardoor kregen deze gezinnen een plek aan tafel waar beslissingen worden genomen. Naast beleidsbeïnvloeding zorgde dit ervoor dat gezinnen zich gehoord voelden en zelfbewustzijn ontwikkelden. Het delen van ervaringen bleek niet alleen beleidsmakers te inspireren, maar gaf ook deelnemers het vertrouwen om op te komen voor hun rechten en actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen.

De projecten van Gezinnen aan Zet 1

Gezinnen aan zet! Bewonersinitiatieven en andere kleine organisaties krijgen meer kansen om te doen wat nodig is voor en met gezinnen in een kwetsbare situatie. Met het organiseren van activiteiten en evenementen in de wijk, ondersteunen op basis van de behoeftes van gezinnen zelf en zorgen dat hun stem gehoord wordt.

Projecten met mensen die, soms vanuit hun eigen ervaring, werken aan een gelukkig en gezond leven van ouders en kinderen in een kwetsbare situatie, bijvoorbeeld door armoede. Die zich inzetten voor verandering waarbij de gezinnen zelf meedenken, bepalen en doen in het hele project. In 2023 deden zij mee met onze oproep Gezinnen aan Zet, omdat zij hierbij wel wat extra geld en kennis konden gebruiken.

Meer nieuws van Gezinnen aan Zet?