190207_doelgroep

VR-bril

Doel van het project

Het doel van de VR-bril is om de cliënt te kunnen laten ontspannen alsook plezier te laten beleven. Het is voornamelijk bedoeld voor cliënten die niet of nauwelijks meer buiten komen, pijn hebben die ze graag willen vergeten, te weinig bewegen of in zichzelf gekeerd zijn.

Over dit project

Afdeling Schakel 6 Begane Grond is een PG afdeling in woon-zorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen. Door subsidie van Klein Geluk wordt de aanschaf van een VR-bril mogelijk gemaakt. De afdeling wil hiermee de onrust die ouderen met dementie vaak ervaren, verminderen. Ook kunnen ouderen met (beginnende) dementie hierdoor mogelijk in de toekomst langer prettig en veilig thuis wonen. Ouderen met (beginnende) dementie zijn vaak onrustig, verward en slapen slecht. Uit studies (bron: Waardigheid en Trots) blijkt dat de VR-bril een hulpmiddel is om dit te verminderen. Zo kunnen bewoners virtueel op plekken komen waar ze anders niet zo snel komen, zoals in de lucht, onder water of in een mooie natuurlijke omgeving met een 360 graden view. Uit eerste testen met deze VR-bril blijkt dat de bewoners meer ontspannen en rustiger worden door wat ze kunnen zien met de bril. Ook storen ze zich minder aan omgevingsgeluiden.

Een andere mogelijkheid is het geven van trainingen aan familieleden van een cliënt. Voor betrokkenen is het vaak moeilijk om een situatie goed te begrijpen wanneer een familielid lijdt aan dementie of een eetstoornis. Door middel van empathietrainingen wordt een familielid of een betrokkene blootgesteld aan dezelfde ervaringen waar een cliënt dagelijks mee te maken heeft. Door het gebruik van VR kan men de situatie dus vanuit het perspectief van de cliënt zien en kan het zodoende ook gehanteerd worden als trainingsdoeleinden van zorgmedewerkers en vrijwilligers.

Looptijd

1 april 2019 - 1 januari 2020

Projectlocatie

Kasteelweg 1 Zevenbergen
Surplus
locatie De Zeven Schakels

1
Kasteelweg 1 Zevenbergen
Surplus
locatie De Zeven Schakels

Contact