OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitality Club

Over dit project

Het Vitality Club project begon met een idee dat is ontstaan in Ulft. Daar, vlakbij de grens met Duitsland, lukt het een groep van 90 ouderen wat geen onderzoeker is gelukt. Al sinds 2010 wordt daar dagelijks samen bewogen zonder professional.

Wij hebben het format en de deelnemers onderzocht. De groep blijft bestaan zonder enige subsidie. De deelnemers voelen zich beter en geven een hoger cijfer voor de kwaliteit van leven sinds hun deelname, en ondanks het ontbreken van een professional gaan de deelnemers ook fysiek vooruit. Doordat er geen professional nodig is, is de interventie in principe overal in te zetten. De tweede stap was om te onderzoeken of we dit format ergens anders konden kopiëren.

In Leiden zijn drie Vitality Clubs opgericht in drie verschillende wijken. Na een beginperiode waarin wij de groepen begeleiden, zijn er nu twee clubs die zelfstandig zijn. Een club is nu al meer dan zes maanden volledig zelfstandig, de andere groep bijna drie maanden. De groepen groeien gestaag en krijgen meer bekendheid in de wijk. De eerste resultaten tonen dat de deelnemers fysiek fitter worden.

Na de publicatie van een wetenschappelijk artikel over de groep in Ulft hebben verschillende internationale, nationale en regionale media erover gerapporteerd.

Doel van het project

Het doel van ‘Vitality Club’ is het onderzoeken van de mogelijkheden van peer coaching voor dagelijkse beweging en sociale interactie voor én door ouderen.

Looptijd

1 augustus 2016 - 1 februari 2018

Resultaten

 

 

Er is een onderzoek uitgebracht over Vitality Club, deze vindt u hier.
Ook is er een kort stappenplan beschikbaar en een document met voorbeeldoefeningen.

Activiteiten

Dagelijks bewegen en ontmoeten

– Vitality Club
– Elke werkdag van 9:00-10:00 bewegen en aansluitend koffie drinken
– Voornamelijk 55+, maar 30 plussers die overdag tijd kunnen vrijmaken zijn welkom
– Samen gezellig buiten bewegen om zo gezonder en gelukkiger oud te worden

Projectlocaties

Ulft
Nederland

Leiden
Nederland

1
Ulft
Nederland
2
Leiden
Nederland

Contact

Organisatie

Leyden Academy on Vitality and Ageing

Projectleider

David van Bodegom

Volg ons