OOPOEH Header

Sociale activering van alleenstaande ouderen met een beperking

Doel van het project

Onze doelstellingen in het kort:
-­ bereiken van kwetsbare ouderen.
-­ Een deel van deze ouderen als deelnemer verbinden aan Stichting OOPOEH. Deze ouderen worden geworven, ingeschreven, gescreend en begeleid door Stichting OOPOEH zodat zij gematcht kunnen worden aan een gezin met huisdier.
-­ Organiseren van 8-­12 uitjes per jaar zodat deze nieuwe leden van Stichting OOPOEH elkaar onderling leren kennen, sociale contacten opdoen en we Stichting OOPOEH zo per regio op de kaart kunnen zetten.
-­ Er wordt een medezeggenschapsraad opgezet
-­ Er worden ambassadeurs geworven die op vrijwillige basis lokaal ouderen en welzijnsinstanties zullen benaderen, informeren over Stichting OOPOEH en lokale informatiebijeenkomsten en activiteiten zullen organiseren (denk aan uitjes, beurzen maar vooral ook aan inhakers op lokale bijeenkomsten/markten gericht op ouderen).
-­ Ontwikkelen toolkits voor vrijwilligers, ambassadeurs, medezeggenschapsraden en partnerorganisaties.

Over dit project

Stichting OOPOEH, een afkorting voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in 2012 opgericht om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en bestrijden. OOPOEH heeft een manier ontwikkeld om ouderen (weer) mee te laten doen in de samenleving terwijl zij een sociaal netwerk opbouwen: Veel ouderen zouden graag van een huisdier genieten maar willen/ kunnen de volledige zorg niet meer dragen. Veel baasjes van huisdieren zouden hun dier graag bij een betrouwbare oppas brengen in een huiselijke omgeving als zij moeten werken of een dagje/weekend/weekje weg willen. Stichting OOPOEH biedt uitkomst en koppelt de twee partijen aan elkaar. Zo creëren we een win-­win-­win situatie: 1. ouderen krijgen gezelschap van een vast oppasdier en gezin en krijgen meer beweging 2. huisdieren krijgen de gezelschap en aandacht die ze nodig hebben 3. baasjes hebben een betrouwbare en liefdevolle oppas voor hun dier Deze driehoeksverbinding van baasjes-­ ouderen-­huisdieren levert alle partijen winst op waardoor het elkaar energie geeft en in stand houdt. Ze hebben er alle drie baat bij om een duurzame relatie met elkaar op te bouwen. Deze simpele maar innovatieve aanpak is doeltreffend gebleken: Stichting OOPOEH heeft inmiddels een kleine 1000 ouderen geholpen om een duurzaam sociaal netwerk op te bouwen. Deze ouderen noemen wij onze ‘OOPOEH’s’. Hiernaast hebben oppasdieren een positieve invloed op de gezondheid en conditie van ouderen. Dagelijks horen wij dat “in je eentje een wandeling maken gek voelt” en “een huisdier je toch dwingt om letterlijk over de drempel te stappen en naar buiten te gaan”. Een huisdier zorgt er niet alleen voor dat ouderen meer de deur uit gaan en bewegen, ook het heeft een positieve invloed op de bloeddruk, hartslag, stemming en aanmaak van endorfine. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die gezelschap krijgen van een huisdier minder vaak naar de dokter gaan en minder medicijnen gebruiken dan ouderen zonder huisdieren. De zorgvraag vermindert waardoor zorgverleners kunnen worden ontlast. Redenen die worden aangevoerd zijn dat huisdieren o.a. meer zelfvertrouwen, beweging en geluksgevoel geven waardoor het welzijn onder ouderen wordt bevorderd.

Looptijd

1 oktober 2015 - 1 juli 2017

Activiteiten

Het koppelen van ouderen aan gezinnen met huisdieren is de voornaamste en belangrijkste taak van Stichting OOPOEH. Het zoeken naar de juiste ‘match’ voor een oudere vereist een goede werkwijze. Dit begint bij een screening waarbij zowel gezinnen over hun huisdieren en de ouderen worden ondervraagd naar hun achtergrond, wensen en beperkingen waar wij rekening mee moeten houden. Dit doen wij altijd op persoonlijke wijze omdat wij hebben gemerkt dat dit contact de sleutel is tot een succesvolle match.
Voor alle OOPOEH’s organiseert Stichting OOPOEH 8 tot 12 keer per jaar uitjes. Uit waardering en als beloning omdat zij zich inzetten als OOPOEH voor de huisdieren en gezinnen. Maar voornamelijk om de OOPOEH’s onderling met elkaar in contact te brengen en vriendschap te laten sluiten. Doordat zij de interesse voor huisdieren met elkaar delen is er aanleiding genoeg om gezellig met elkaar in gesprek te gaan.
De OOPOEH’s leven toe naar de uitjes en houden hier opnieuw gespreksstof aan over waar zij gezamenlijk nog lang uit kunnen putten.

Projectlocaties

Noord-Holland
Nederland

Zuid-Holland
Nederland

1
Noord-Holland
Nederland
2
Zuid-Holland
Nederland

Contact

Organisatie

Stichting OOPOEH

Projectleider

Liesbeth Noorman