Manys?

Manys Verhalenboekje

Manys betekent in het Marokkaans Waar kom je vandaan? Een verhalenproject dat is ontstaan tijdens dagbestedingsactiviteiten met migrantenouderen. Want werken met ouderen betekent ook dat er veel verhalen over vroeger worden verteld.

In dit boekje hebben we een aantal korte verhalen gebundeld. Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van deze pioniers bewaard blijft voor hun kinderen en kleinkinderen.

Over dit project

Manys betekent “waar kom je vandaan?” en het idee is dat aan de hand van een reiskoffer Marokkaanse ouderen in gesprek gaan met (Marokkaanse) jongeren over hun komst naar Nederland en de mooie dingen die deze landverhuizing heeft gebracht, maar ook de niet uitgekomen verwachtingen, de taboes en gevoelens van kwetsbaarheid. Jongeren van het Cultuurhuis Kanaleneiland zullen de verhalen filmen en deze filmpjes zullen via social media verspreid worden.
Het project draagt bij aan zingeving voor de migrantenouderen én voor meer verbinding en begrip tussen de verschillende generaties. Het project zal daarnaast een belangrijke bijdrage leveren aan het optekenen van hun migratiegeschiedenis.

In het voorjaar van 2019 verschijnt een documentaire met een aantal verhalen. De trailer hiervan is nu al te bekijken, net als een korte film waarin Fatima (82) vertelt over eenzaamheid. Dit is de link naar het Youtube kanaal van Attifa Utrecht (de organisator van het project Manys?). 

Doel van het project

Het is bewezen dat vertellen bijdraagt aan meer veerkracht. Ouderen ordenen hun levenservaringen door te vertellen en de emotionele lading wordt minder door het vertellen. Vertellen integreert (emotionele) ervaringen tot een consistent eigen verhaal en geeft rust, grip en overzicht. We laten de ouderen vertellen over de tijd dat zij als pioniers hun land verlieten, over hoe het was om in Nederland te komen, over hun verwachtingen van hun leven in Nederland en over hoe het is verlopen.

Jongvolwassenen tussen 18 en 26 jaar hebben voldoende reflectief vermogen om na te denken over wie ze zijn en wat ze willen. Marokkaanse jongeren worstelen op deze leeftijd met de vraag wie ze zijn. In Marokko worden ze niet gezien als Marokkaan en in Nederland niet als Nederlander. Velen valt dit zwaar. Precies in de fase van het leven waarin Marokkaanse jongeren voor zichzelf vragen beantwoorden over wie ze zijn en waar ze bij horen, bieden wij een traject aan dat bijdraagt aan hun identiteitsvorming en zelfbewustzijn. Zij zullen hier met hun leeftijdgenoten over spreken en hun ervaringen delen via social media. Zo wordt de doelgroep van oudere Marokkanen opeens meer zichtbaar in onze samenleving.

Looptijd

1 juli 2017 - 1 november 2018

Projectlocatie

Kanaleneiland
Utrecht

1
Kanaleneiland
Utrecht

Contact

Organisatie

Stichting Attifa

Projectleider

Abdelkader Tahrioui

Volg ons