Kids in Aktie Header

Kids in Aktie

Over dit project

Waarom bewegen kinderen onvoldoende en eten ze ongezond? In het project ‘Kids in Aktie’ gaan kinderen in Amsterdam Noord in hun wijk op zoek naar antwoorden. Ook gaan ze zelf strategieën ontwikkelen gericht op het stimuleren van bewegen en gezonde voeding.

Kids in Aktie werkt samen met vier basisscholen in Amsterdam. Op elke school is één ‘Aktieteam’ opgericht dat bestaat uit zes tot zeven kinderen. (Twee)wekelijks zijn er zgn. participatieve bijeenkomsten met de kinderen georganiseerd, waarin de kinderen onder begeleiding hebben onderzocht waarom kinderen onvoldoende bewegen en ongezond eten.

Ook zijn de kinderen in de Aktieteams op onderzoek uit gegaan in de wijk om interviews en korte vragenlijsten af te nemen bij hun leeftijdsgenootjes en om foto’s te maken. Alle resultaten zijn geanalyseerd door de kinderen zelf en door onderzoekers van het VUmc. Aan de hand van deze resultaten zijn door VUmc onderzoekers doelen opgesteld, gericht op meer bewegen en gezond eten/drinken. De kinderen mochten kiezen met welke doelen zij graag aan de slag wilden gaan en bedachten strategieën om de gekozen doelen te behalen. In het nieuwe schooljaar zullen de kinderen de strategieën uitvoeren en evalueren.

De kracht van Kids in Aktie is dat kinderen nauw betrokken worden bij het analyseren van problemen waar zij tegenaan lopen, zij zijn immers de experts van hun eigen leefwereld. Kids in Aktie stimuleert de kinderen om ook hun omgeving te betrekken bij de uitvoering van de interventies en het behalen van hun doelen. Ouders en docenten zijn enthousiast. Zij merken dat de kinderen leren, nieuwe inzichten krijgen en veel persoonlijke aandacht.

De kinderen van de Aktieteams geven zelf ook aan dat ze veel geleerd hebben; bijvoorbeeld hoe je iemand moet interviewen. Daarnaast zijn ze zich veel bewuster geworden van wat ze eten en hoeveel ze bewegen, doordat ze hier zoveel mee bezig zijn geweest. Als laatste vinden kinderen het leuk dat ze mogen meedenken over het opzetten en uitvoeren van activiteiten die kinderen stimuleren tot meer bewegen en gezond eten/drinken.

Doel van het project

Activiteiten en interventies opzetten samen met kinderen uit de wijk de Banne die de lichamelijke activiteit, ervaren gezondheid en het voedingspatroon van kinderen zal verbeteren.

Looptijd

1 juni 2016 - 30 november 2019

Projectlocatie

Amsterdam Noord

1
Amsterdam Noord

Contact

Organisatie

Kids Aktief

Projectleider

Manou Anselma, Manouk van Oordt

Volg ons