Go Noord Header

Go Noord

Over dit project

Leiden Noord wil de gezondste wijk van Leiden worden. Door een infrastructuur van en door wijkbewoners kunnen zij ideeën en initiatieven realiseren om gezonder te leven en de eigen regie te vergroten. Al samenwerkend ontstaat een context in de wijk waardoor het makkelijk wordt en blijft om gezond te leven.

Van idee tot initiatief
In het project Go Noord worden buurtbewoners uitgenodigd om met ideeën te komen. Vervolgens krijgen zij waar nodig ondersteuning om van hun idee een (duurzaam) initiatief te maken. Op deze wijze ervaren buurtbewoners wat ervoor nodig is om zelf iets te organiseren in de buurt.

Vindplek voor ideeën
Een voorbeeld is het Gezond Ontbijt dat eens per twee maanden wordt georganiseerd en waar zo’n tachtig tot honderd buurtbewoners per keer komen. Dit is een belangrijke vindplek geworden voor nieuwe ideeën. Alle initiatieven die goed zijn voor ouders en kinderen vanaf twaalf jaar komen in aanmerking. Dit varieert van het plaatsen van een bloembollenbak tot het organiseren van een gezonde pop-up kantine in de wijk door jongeren uit de buurt.

Zwem-uur
Een van de hoogtepunten van het project is de samenwerking met een zwembad in Leiden Noord om een zwem-uur voor en door vrouwen te organiseren. Het enthousiasme waarmee een grote groep vrouwen aan het zwemmen zijn gegaan, hun angsten overwinnen en een gevoel van vrijheid ervaren in het zwembad, is ontroerend. Vanwege het succes zal er in het najaar een tweede zwemgroep starten.

Doel van het project

Door het creeeren van een bottum-up wijkbeweging de gezondheid van de bewoners van Leiden Noord te bevorderen

Looptijd

1 april 2016 - 31 oktober 2019

Projectlocatie

Leiden Noord

1
Leiden Noord

Contact

Organisatie

Libertas Leiden

Projectleider

Greet Meesters

Volg ons