'Gezonde (op)voedingspraktijken: Samen Happie'

Gezonde (op)voedingspraktijken: Samen Happie

Omschrijving

Als ongezond gedrag eenmaal is aangeleerd, blijkt het lastig om dit gedrag nog te veranderen. Daarom is het zo belangrijk kinderen al op jonge leeftijd gezonde eetpatronen aan te leren. Vanuit die gedachte ontwikkelde de Radboud Universiteit samen met ouders en JGZ-professionals de Samen Happie-interventie: een app en groepsbijeenkomsten die ouders van jonge kinderen helpen bij een gezonde opvoeding. In de app vinden ouders eenvoudige informatie (weetjes, tips of een quiz) over het aanleren van gezonde gewoontes rond eten, drinken, bewegen en schermtijd en slapen. In de groepsbijeenkomsten konden ouders ervaringen uitwisselen en kregen ze opvoedinformatie en tips van een jeugdverpleegkundige.

App

Bij bestaande preventieprogramma’s is het vaak lastig om voldoende opkomst en actieve deelname van ouders te bewerkstelligen. Om dit te bereiken wordt in de interventie Samen Happie een app aangeboden die samen met ouders is ontwikkeld. De app is gericht op het aanleren van gezonde (op)voedingspraktijken. Ouders kunnen de app op een voor hen geschikt moment bekijken. Ze krijgen tweewekelijkse reminders met nieuwe informatie die past bij de leeftijd van hun kind.

Eerste levensjaren

Een van de krachten van dit project is dat de interventie Samen Happie gericht is op het aanleren van automatische gezonde leefstijlgewoontes aan kinderen vanaf een leeftijd van 7 maanden. In de eerste levensjaren worden de meeste voedings- en beweeggewoontes van kinderen gevormd. Deze fase is daarom heel geschikt om programma’s in te zetten gericht op de preventie van overgewicht.

Doel

Gezondheidsachterstanden bij lage SES-groepen terugdringen door de wisselwerking tussen generaties te doorbreken en overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen.

Resultaten

Meer dan 500 ouders van baby’s, peuters en kleuters zijn bereikt met de Samen Happie-interventie. In Nijmegen zijn fysieke groepsbijeenkomsten georganiseerd.

  • Ouders waarderen de Samen Happie-app. Ze vinden de app mooi, snel en makkelijk in gebruik.
  • Ouders van baby’s die de Samen Happie-app gebruiken vertonen minder ongezond voorbeeldgedrag dan ouders die de app niet gebruiken. Bij ouders van peuters is dit effect niet gevonden.
  • Ouders waarderen de inhoud, sfeer en praktische organisatie van de groepsbijeenkomsten.
  • Het fijnst aan de groepsbijeenkomsten vinden ouders het uitwisselen van ervaringen (59%) en het krijgen van informatie over opvoeding (28%).
  • Door de groepsbijeenkomsten lijken jonge kinderen meer dagen per week water te drinken. Ook lijkt er meer warmte in de algemene opvoeding te zijn en minder opvoedstress bij ouders.

Hoe verder?

Ouders die de app gebruikten wilden graag meer structuur in de informatie, een zoekfunctie en een forum om ervaringen uit te wisselen. Daarom is er nu een Samen Happie-website. Hier is de opvoedinformatie uit de app per thema terug te vinden, bijvoorbeeld rond eten en drinken of rond bewegen. Ook vinden ouders er handige opvoedtips, ervaringsverhalen en filmpjes. Om de informatie goed aan te laten sluiten bij hun wensen en behoeften, werkten ouders van jonge kinderen mee aan de ontwikkeling van de Samen Happie-website.

De handleidingen van de groepsbijeenkomsten zijn beschikbaar voor pedagogische professionals. Er wordt nog onderzocht hoe de groepsbijeenkomsten het best geïmplementeerd kunnen worden, startend in de regio Nijmegen in collaboratie met KION en Bindkracht10.

Activiteitgegevens

Organisatie

Radboud Universiteit

Projectleider

Junilla Larsen

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO