GTD_6©STUDIOGK15_tuin

SameNoord Wijchen

Over dit project

Het project SameNoord Wijchen werkt aan beter ervaren gezondheid en gezond gewicht bij ouders en kinderen in Noord-Wijchen. Het project sluit aan bij vragen van ouders. Professionals zoeken met ouders naar mogelijkheden om ouders structurele oplossingen te bieden. Er ontstaan nieuwe verbindingen die de rails vormen naar gezonder leven.

Mix van activiteiten
SameNoord Wijchen besteedt aandacht aan het vinden van oplossingen bij eenzaamheid en financiën gerelateerde stress, en verbeteringen in de sociale en fysieke omgeving zoals een veilige speelplek en verkeersveiligheid. Voorbeelden zijn de formulierenbrigade bij Meer Voormekaar, het wijkontbijt bij de Wijkvereniging en de zwemregeling bij de gemeente Wijchen. De focus ligt op een mix van activiteiten.

Ertoe doen
Door de basis van gelijkwaardigheid ontstaan verbindingen tussen de mensen die meedoen in het project. Het behalen van successen geeft ouders vertrouwen, meer zelfrespect en het gevoel dat ‘ze ertoe doen’.

Praktijkvoorbeelden
Een van de ouders heeft de last die zij ondervindt van de ‘mantelzorgboete’ kunnen aankaarten bij een Tweede Kamerlid die bij het wijkontbijt aanwezig was. Zij is nu trotse voorzitter van de wekelijkse Creatief groep. Een alleenstaande moeder die het wijkontbijt organiseert is zwanger van een tweeling. Zij krijgt veel steun van de werkgroepleden. Zij vragen babypakketten aan, wijzen haar op steunende organisaties bij meerlingen en nemen haar dochter drie keer per week mee naar sportles.

Betrokkenen
Partners in het project zijn naast ouders onder meer de GGD, Welzijn, Radboudumc, de gemeente, het sociaal wijkteam en organisaties uit andere sectoren (vrijwilligers, sport en gezond eten, onderwijs).

Doel van het project

Vergroten van ervaren en positieve gezondheid en het verminderen van overgewicht door een integrale aanpak met gezinnen gericht op 1) een kindvriendelijke wijk, 2) toegankelijkheid en gebruik van bestaand aanbod en 3) het vergroten van vaardigheden.

Looptijd

16 mei 2016 - 15 november 2019

Projectlocatie

Wijchen

1
Wijchen

Contact

Organisatie

GGD Gelderland-Zuid

Projectleider

Gerda Wink

Volg ons