Oudere_in_huiskamer_Geriatrie

Dementiebox

Doel van het project

De dementiebox moet bij patiënten met dementie zorgen voor een vaste dagstructuur, herkenbare activiteiten en een bekende omgeving. Een ziekenhuisopname in een hectische omgeving kan leiden tot onrust en verwarring. Patiënten met dementie hebben speciale zorg nodig om zoveel mogelijk hun normale ritme aan te kunnen houden. Met deze box zorgen we voor rust en herkenning.

Over dit project

De stichting Vrienden van Meander wil de zorg voor patiënten met dementie op verpleegafdelingen in het Meander Medisch Centrum verbeteren. De urgentie is hoog, dagelijks ervaren artsen en verpleegkundigen bij patiënten met dementie problemen met angst en onrust, die ontstaan ten gevolge van opname. De komende jaren is er bovendien een toename van het aantal opnames van patiënten met dementie te verwachten. Daarom vindt de stichting het van belang om te investeren in een dementievriendelijke afdeling in het Meander Medisch Centrum. Op verpleegafdelingen ontbreekt het aan mogelijkheden en materialen om dagstructuur en activiteiten te kunnen bieden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan muziek, radio’s, groot letterboeken, fotoboeken met herkenbare onderwerpen (Amersfoort van vroeger), luisterboeken, puzzel- en knutselspullen of gekleurde placemats voor herkenbaarheid eten en drinken. Het is belangrijk het normale ritme aan te houden en zoveel mogelijk herkenbare activiteiten te ondernemen. Het activeren is belangrijk om de geest helder te houden en het zelfstandig functioneren en mobiliseren in stand te houden. Met als uiteindelijk doel een zo goed mogelijk herstel en zo min mogelijk functieverlies.

Om hier aan tegemoet te komen is een zogenaamde dementiebox voor iedere verpleegafdeling (12 in totaal) ontwikkeld door artsen en verpleegkundigen van de afdeling Geriatrie. Een dementiebox bevat materialen om de dagstructuur en activiteiten te ondersteunen.

Looptijd

1 juli 2019 - 31 december 2019

Projectlocatie

Maatweg 3
Amersfoort

1
Maatweg 3
Amersfoort

Contact

Organisatie

Vrienden Meander Medisch Centrum

Projectleider

Judith Groothuis

Volg ons