'Assistive Technology'

Assistive Technology: peer counseling en verkenning

Omschrijving

Ruud van Zuijlen heeft MS en kan zonder Assistive Technology (AT) niet zelfstandig functioneren en participeren. Binnen Cliëntenbelang Amsterdam maakt Ruud deel uit van een groep cliënten met specifieke behoeften die in een lastig pakket zitten om de eigen regie te behouden en mee te doen in de samenleving. Zij vinden ieder keer zelf het wiel uit bij het vinden, vergoed krijgen en installeren van AT.

AT en zeker Smart AT is in opkomst en in rap tempo worden nieuwe producten ontwikkeld, maar mogelijke cliënten van AT weten vaak niet wat het actuele aanbod is of hoe ze dit kunnen aanvragen. Ze zijn afhankelijk van (en leunen op) het kennisniveau van zorgprofessionals, hun zorgverzekeraar, gemeente of leverancier van hulpmiddelen. De kennis van deze partijen is vaak summier, niet altijd innovatief en concurrentie tussen leveranciers speelt een belangrijke rol, waardoor kennis vaak niet gedeeld wordt.

Dit project werkte aan een uitwisseling van de mogelijkheden van AT in de dagelijkse praktijk voor mensen met functiebeperkingen.

Doel

Technologische hulpmiddelen voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken, bevorderen sterk de eigen regie en participatie. Dit project had twee doelen:

  1. Peer counseling over de mogelijkheden van AT van en voor mensen die er voor hun kwaliteit van leven volledig van afhankelijk zijn.
  2. Het verzamelen van kennis en ervaringen en deze ontsluiten voor een brede doelgroep (cliënten en professionals), zoals cliëntondersteuners van Cliëntenbelang Amsterdam die dit kunnen gebruiken in hun hulpverlening.

Resultaat

In dit project voerde Ruud van Zuijlen gesprekken met mensen die net als hij hun handen niet kunnen gebruiken. Zij leerden nieuwe toepassingen en Ruud leerde hun verschillende situaties kennen.

Studenten Ergotherapie hielpen met de kennisuitwisseling door een website te ontwikkelen die deze kennis bundelde: https://technologische-hulpmiddelen.nl/ Deze is ook goed toegankelijk voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Via de website komt deze kennis nu ook terecht bij alle ergotherapie-studenten die in Amsterdam worden opgeleid.

Video

Activiteitgegevens

Organisatie

Cliëntenbelang Amsterdam (CBA)

Projectleider

Barbara Groot

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO