Datum
21 februari 2022
In vergelijking tot hun leeftijdsgenoten starten jongeren met een chronische aandoening op een lager niveau in het onderwijs, verlaten school vaker voortijdig of stromen vaker af naar een lager niveau. Ook hebben ze meer moeite met het vinden van een baan en zijn minder vaak financieel zelfstandig. Dit blijkt uit microdata-onderzoek van onderzoeksbureau Significant APE in opdracht van het FNO-programma Jongeren INC.
Zo blijkt onder andere dat jongeren met een chronische aandoening twee keer zo vaak voortijdig schoolverlaten. Bij ruim een derde van hen speelde de ziekte hierbij een heel belangrijke rol. Zij stromen ook vaker af naar een lager niveau, zowel op de middelbare school als in het vervolgonderwijs. Van de jongeren met een chronische aandoening in de leeftijd van 16 tot 25 jaar is 16,8% economisch zelfstandig, terwijl van de jongeren zonder een chronische aandoening 24,9% economisch zelfstandig is.
Femke van Zoggel van JongPIT: We willen dat jongeren, ook die met een chronische aandoening, gewoon meedoen en zelfstandig kunnen leven. Lager onderwijsniveau, meer schoolverlaters, minder vaak werken, langer zoeken naar werk, lager uurloon. Dat heeft allemaal invloed op de uiteindelijke financiële zelfstandigheid. Wij willen dezelfde kansen krijgen. Met deze cijfers maken we zeer concreet wat we al wisten en waar we al jaren aandacht voor vragen. Van praten naar doen. Dat is de beweging die we aanjagen.