Jongerenambassadeurs overhandigen advies over Jongerenparlement aan minister Ollongren

Datum

19 juni 2019

Jongerenambassadeurs overhandigen advies over Jongerenparlement aan minister Ollongren

Dertien jongerenambassadeurs hebben op 19 juni hun advies over een toekomstig Jongerenparlement overhandigd aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De minister nam het rapport in ontvangst tijdens het congres over dit thema op het ministerie.

Lees hier het advies: Een Jongerenparlement met impact!

Het advies van de Staatscommissie parlementair stelsel concludeerde dat niet iedereen in Nederland zich voldoende gehoord en vertegenwoordigd voelt. Jongeren zijn zo’n groep, en daarom wil het ministerie van BZK de mogelijkheid van een Jongerenparlement verkennen. Afgelopen maand zijn dertien enthousiaste jongerenambassadeurs gaan brainstormen, discussiëren én onderzoeken hoe het Jongerenparlement eruit moet komen te zien.

Advies voor de toekomst

Het Jongerenparlement moet de stem van jongeren laten horen, concludeert de groep. Dat doet het Jongerenparlement door jongerenonderwerpen op de agenda te zetten en advies te geven aan de Eerste en Tweede Kamer. Deze zullen verplicht moeten reageren op het advies van de jongeren. Het Jongerenparlement moet tevens nieuwe inzichten bieden en de afstand tussen jongeren en politiek, tussen generaties en tussen jongeren gaan verkleinen.

Honderd jongeren

In het Jongerenparlement zouden honderd jongeren moeten zitten, die maandelijks bijeenkomen. Daarnaast worden de leden verdeeld over zeven commissies die zich inhoudelijk verdiepen in onderwerpen die jongeren aangaan, zoals innovatie of klimaat. Het Jongerenparlement zal met een app ondersteund worden door álle jongeren in Nederland.

Het advies is een van de bouwstenen waar het ministerie de komende tijd mee aan de slag gaat.

Jongerenambassadeurs

FNO en de PA-academie hebben het project Jongerenambassadeurs opgestart in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Jongeren krijgen als Jongerenambassadeur de mogelijkheid hun stem te laten horen, feedback te geven en hun ervaringen en ideeën in te brengen bij maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven. Speciale aandacht gaat uit naar jongeren met een beperking of chronische aandoening. Kijk voor meer informatie op: www.jongerenambassadeurs.com