De klankbordgroep en de coronacrisis

Datum

18 mei 2020

De klankbordgroep en de coronacrisis

Boosheid, onrust, maar ook empathie.

Dat zijn een paar belangrijke emoties van de klankbordgroep van Gezonde Toekomst Dichterbij in deze tijd. Boosheid door het niet begrijpen van maatregelen en gevoelens van onmacht. Onrust doordat kinderen non-stop thuis zijn, in kleine huizen, met onzekerheid over wat de school van hen verwacht.

En ten slotte ook empathie voor de medemens. Risma, een van de leden, heeft bijvoorbeeld een alternatief voor de voedselbank opgezet in haar garagebox.

Risma deelt voedselpakketten uit aan vijftig gezinnen, met zo’n honderd kinderen en veertig huisdieren. Deze gezinnen konden allemaal niet terecht bij de voedselbank. Schaamte, plotselinge inkomensval, wegvallen van zwartwerk en vrijwilligerswerk en wachtlijsten bij de voedselbank spelen hierbij een rol.

Thuis blijven

Een belangrijk thema bij de leden van de klankbordgroep is ook het thuis moeten blijven. Door gezondheidsklachten vallen zij zelf in de risicogroep. Het resultaat is weinig beweging, weinig sociale vrijheid, minder onderlinge tolerantie in huis. Samen op pad naar de supermarkt mag niet eens meer. Het zijn kleine dingen die enorme impact hebben.

Rafaella: ‘Mijn kinderen eten ook meer. Mijn boodschappen, super ingewikkeld. Mag kinderen niet meenemen naar binnen. Kan niet alle supermarkten af. En ja, die kids willen gewoon even wat lekkers… En dat heb ik dan niet. Frustrerend.’

Sanne: ‘Mijn oudste zoon werkt vijf dagen voor zijn stage thuis. Veel aan de telefoon. Daardoor kunnen wij boven in huis geen geluid maken. Want dat stoort heel snel. Dus de wasmachine kan overdag niet aan, en je kan niet even stofzuigen, of wat dan ook. Ja, dat is allemaal het probleem niet, maar mijn jongste moet oefenen met zagen voor zijn praktijkexamen, in de tuin. Maar goed… daar moet je gewoon even rekening mee houden.’