Aftermovie HOE DAN?

Datum

4 juni 2019

Aftermovie HOE DAN?

Hoe ga je om met eenzaamheid onder ouderen? Wat kun je doen? Op 3 juni vond in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid de werkconferentie HOE DAN? plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. In een uitverkochte zaal ontmoetten vierhonderd mensen elkaar. Gemeente-ambtenaren, initiatiefnemers, vrijwilligers en ouderen uit Friesland, Groningen en Drenthe werkten samen aan nieuwe oplossingen voor ouderen, om zo lang mogelijk letterlijk en figuurlijk in beweging te blijven.

Bekijk de aftermovie!

Noord-Nederland gaat de samenwerking aan

De conferentie bood tientallen voorbeelden van wat er al gedaan wordt. In een levendige UP! talkshow deelden ouderen hun ervaringen met de zaal. Jan van der Wal (83) vertelde hoe hij zichzelf in zijn nekvel greep en op zoek ging naar gezelschap. En zijn nieuwe liefde vond: ‘Ik plaatste een advertentie in de krant om met iemand in contact te komen. En dat heeft gewerkt!’ Foppe de Haan, ambassadeur van Eén tegen eenzaamheid, benadrukte de rol van sport als het om ontmoeting gaat: ‘Sport is goed voor je lijf én je brein. Eigenlijk moet je nooit stoppen, dus de uitnodiging en de uitdaging om nieuwsgierig te blijven is heel belangrijk.’ In 22 werksessies werkten in de praktijk bewezen projecten samen met het publiek aan oplossingen.

VWS, UP! en FNO

De werkconferentie is een initiatief van het ministerie van VWS in samenwerking met FNO, dat met haar programma Meer Veerkracht, Langer Thuis meer dan honderd projecten heeft gerealiseerd rondom beweging en meedoen van en voor ouderen. UP! tekende voor de samenstelling van het programma en de realisatie.

Wordt vervolgd

Niet aanwezig kunnen zijn? Of wil je verder in gesprek? In het najaar zijn we in Tilburg, dus hou ons in de gaten!

Op de foto: presentatrice Hadassah de Boer, Foppe de Haan, Hieke Leemeijer en Leoni Everts (deelnemer en initiatiefnemer Golden Sports)