Nieuws Meer Veerkracht, Langer Thuis Houd mij op de hoogte

Nieuw! TOETSINGSKADER VAN EN VOOR OUDEREN

4 april 2018

Wat vinden ouderen zelf belangrijk als het gaat over wonen, welzijn en zorg? Wat zijn nou écht waardevolle verbeteringen? Er is niemand die deze vragen beter kan beantwoorden dan ouderen zelf. Daarom stelde het ouderenplatform van BeterOud aandachtspunten op en toetsten zij verbeterprojecten. Ze onderscheiden drie levensfasen: ‘voorbereiden op de toekomst’; ‘zelfstandig wonen’ en ‘opname in het ziekenhuis en zorg thuis’. De uitkomsten zijn vastgelegd in een toetsingskader: ‘de meetlat van de ouderen’. Meer informatie over het toetsingskader vind je hier.

 

HET BLOEMENMEISJE: NIEUW BEELDVERHAAL VAN MEER VEERKRACHT, LANGER THUIS

4 april 2018

“Ik heb in mijn leven veel liefde gegeven. En nu, op mijn oude dag, ontvang ik liefde terug van Nienke, Jos en hun prachtige kinderen”.

In ons nieuwe beeldverhaal vertellen we over Rosemarie (81) die er na een vol leven alleen voor kwam te staan. Haar wereld werd door verschillende oorzaken steeds kleiner. Tot ze een uitnodiging ontving om mee te eten met een jong gezin uit de buurt. Ervaar hier het verhaal van Rosemarie en beleef hoe belangrijk het is om mee te kunnen blijven doen. Daarna vertelt Stichting Eet mee! over het succes van het initiatief Vaste Gast.

Deze reportage is de zesde in een reeks verhalen waarmee we de impact van Meer Veerkracht, Langer Thuis projecten laten zien. Kijk hier ook de eerder verschenen verhalen van Jan, Jannie, Salvatore, Carolien en Ria nog een keer terug.

Lees verderSluiten

#3 Coalitieakkoord!

28 februari 2018

Derde editie magazine ‘De gemeente als partner’ is uit.

De derde editie van het online magazine ‘De gemeente als partner’ staat vanaf vandaag online. In dit nummer bespreken we het coalitieakkoord. Uiteraard bieden we weer praktische tips en handvatten. U leest wat de betekenis van het coalitieakkoord is en hoe u in de aanloop er naartoe de boodschap zo goed mogelijk onder de aandacht van de onderhandelende partijen brengt. Ook dit keer komen een ambtenaar en een wethouder aan het woord. Daarnaast deelt Annelies Kastein haar ervaring met gemeenten rondom haar initiatief Eet Mee!. Het magazine kunt u hier downloaden.

De magazines worden uitgebracht aan de hand van de leergang ‘Aan de slag als partner van de gemeente’, die FNO voor projectleiders organiseert. Met deze reeks stellen we de informatie daaruit beschikbaar voor iedereen die zijn band met gemeenten wil versterken.
Wilt u de eerste twee edities inkijken? Deze vindt u 
hier.

Lees verderSluiten

De Vechter; nieuw beeldverhaal van Meer Veerkracht, Langer Thuis

28 februari 2018

‘Het raadhuis voelt als een warm bad voor mij.’

In ons nieuwe beeldverhaal vertellen we over Ria (75) die zich na een bewogen leven steeds eenzamer begon te voelen. Totdat ze bij Het Raadhuis in Velp een veilige plek vond waar zij weer onder de mensen komt. Ervaar hier het verhaal van Ria en beleef hoe belangrijk het is om mee te kunnen blijven doen. Daarna vertelt Ester Bertholet waarom ze het initiatief nam om Het Raadhuis op te zetten en waarom het zo’n succes is.

Deze reportage is de vijfde in een reeks verhalen waarmee we de impact van de Meer Veerkracht, Langer Thuis projecten tonen. Kijk hier ook de eerder verschenen verhalen van Jan, Jannie, Salvatore en Carolien nog een keer terug. Eind maart komt het volgende verhaal van Rosemarie, deelneemster aan Eet Mee! Vaste Gast uit.

Lees verderSluiten

Resultaten effectenonderzoek Thuisafgehaald

21 februari 2018

In 2017 is een kwalitatief caseonderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het project Thuisafgehaald, gefinancierd vanuit het programma Meer Veerkracht, Langer Thuis. Het project ondersteunt ouderen door deze te koppelen aan een thuiskok, te ondersteunen zelfkok te worden of door ouderen en buurtgenoten aan elkaar te koppelen tijdens Thuisafgehaald events.

Voor het onderzoek werd de impact gemeten van de matches tussen thuiskoks en afhalers die (tijdelijk of langer) in een kwetsbare situatie zitten. De resultaten van het onderzoek waren zeer positief. Thuisafgehaald slaagt erin langdurige matches te maken, welke een kettingreactie tot gevolg hebben. De effecten gaan verder dan de afhaler alleen.

De belangrijkste onderzoeksresultaten waren onder andere dat afhalers langer zelfstandig thuis konden wonen, verminderde belasting van hulpverleners, inclusie van mensen met een bijzonderheid en gezondheidswinst en dus uitgestelde zorgbehoefte.

Bekijk hier de factsheet van de samengevatte onderzoeksresultaten.

Lees verderSluiten

Onderzoeksresultaten Actief Plus

21 februari 2018

De resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van het project Actief Plus, van het programma Meer Veerkracht, Langer Thuis, zijn gepubliceerd. In het onderzoek is gekeken naar de computergestuurde gezondheidsinterventie om beweeggedrag van ouderen met een beperking te bevorderen.

Met deelname aan Actief Plus worden ouderen bewustgemaakt van hun eigen beweeggedrag en gemotiveerd om blijvend meer te gaan bewegen, liefst samen met anderen. Het bevorderen van zelfredzaamheid staat hierbij centraal, enerzijds door het bevorderen van hun fysieke vermogen en anderzijds door het stimuleren van ouderen om op een actieve manier iets voor en met elkaar te doen.

De Open Universiteit onderzocht de effectiviteit van deze interventie. De uitkomsten waren positief. Deelnemers aan het project Actief Plus bewogen na drie maanden gemiddeld meer minuten per week. Na zes maanden was er een duidelijke stijging in het aantal dagen per week dat men minimaal 30 minuten bewoog.

Bekijk de resultaten van het onderzoek hier.

Lees verderSluiten