Framerunning: inclusief sporten op de atletiekbaan

FrameRunning is een sport voor kinderen en volwassenen die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten of een loophulpmiddel nodig hebben. Met de FrameRunner, een snelle loopfiets met drie wielen, kunnen zij lopen en zelfs rennen. Kinderen kunnen zo makkelijker buitenspelen, maar ook meedoen met atletiek. De mogelijkheden om te framerunnen bij een atletiekvereniging zijn flink uitgebreid.

Naar het theater met een visuele beperking

Met een visuele beperking een theatervoorstelling beleven? Dat kan! Dankzij live audiobeschrijving en een inleiding met meet & feel kunnen mensen die blind of slechtziend zijn theater ‘zien’. Een bij de voorstelling aanwezige tolk beschrijft, tussen de dialoog of zangtekst in, alles wat op het podium gebeurt. De gasten zitten gewoon in de zaal en horen de tolk via een draadloze koptelefoon.

Gezond en betaalbaar boodschappen doen

Is ontbijtkoek gezond? Snoeptomaatjes, zit daar suiker in? Gezond eten is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. En voor mensen met een licht verstandelijke beperking al helemaal niet. Daarom is er nu de Supermarktsafari. Een interactieve basistraining over gezonde voeding en gezond boodschappen doen met een klein budget. Ontwikkeld voor en mét mensen met een LVB. Wil jij er ook een organiseren? Er is een handleiding, werkboeken en videomateriaal ontwikkeld.

Muziek inzetten in de zorg

Muziektherapie doet mensen met een beperking, hulpvraag of dementie aantoonbaar goed en verhoogt hun kwaliteit van leven. Miracles of Music ontwikkelde samen met wetenschappers en muziektherapeuten een gratis online cursus. Leer als zorgprofessional, vrijwilliger of mantelzorger over de positieve effecten van muziek en hoe je zelf muziek kan inzetten.

Theater maken met mensen met een verstandelijke beperking

Werk je met mensen met een verstandelijke beperking in zorg of onderwijs? En wil je graag met je groep aan de slag met drama? In de Kiem Theater Training leer je samen theater maken. Verrassend leuke activiteiten die leiden tot spel en plezier, verwondering en lef.

Alle technologische hulpmiddelen bij een lichamelijke beperking

Mensen zoals Ruud van Zuijlen zijn voor hun kwaliteit van leven volledig afhankelijk van Assistive Technology (AT). Technologische hulpmiddelen voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken kunnen de eigen regie en participatie enorm verbeteren. In rap tempo worden nieuwe producten ontwikkeld, maar mogelijke cliënten van AT weten vaak niet wat het actuele aanbod is of hoe ze dit kunnen aanvragen. Binnen Cliëntenbelang Amsterdam werkte Ruud daarom aan het in kaart brengen van kennis en ervaringen voor cliënten en professionals.

Contact en geluk voor mensen met dementie

Wat is nodig om een hecht sociaal netwerk rond mensen met dementie te vormen? Met die kennis kunnen we het levensgeluk van meer mensen met dementie in Nederland vergroten.

 

Prikkelarm genieten van kunst en cultuur

In de coronaperiode hebben veel mensen ondervonden hoe het is om kunst en cultuur te moeten missen. Als je gevoelig bent voor prikkels is het altíjd ingewikkeld om bijvoorbeeld naar een concert te gaan. Stichting Onbeperkt Genieten zet zich daarom in voor meer toegankelijkheid en een prikkelarm aanbod bij culturele instellingen. Er is nu ook een ‘Prikkelarme cultuuragenda’!

Vechtsport voor jongeren met een beperking

Voor kinderen en jongeren met een beperking is het niet vanzelfsprekend om deel te nemen aan het reguliere sportaanbod. Terwijl sport veel kan bijdragen aan participatie en persoonlijke ontwikkeling. Om echt laagdrempelig te werken aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en empowerment is de interventie SportZorgt SpecialNeeds ontwikkeld. De interventie biedt iedereen de mogelijkheid om deze kinderen structureel te laten meedoen in vechtsportlessen.

Jezelf herkennen in een kinderboek

De reeks van vijf boekjes ‘Hoi ik ben Joy’ neemt jong en oud op een laagdrempelige manier mee in het ‘anders zijn’. Kleine Joy met een anderswerkend lijf gaat in de boekjes op zoek naar hoe ze dingen zelf kan doen en hoe ze kan omgaan met de gevoelens die ze heeft. Want niemand wil anders zijn, tot je ontdekt dat dat je juist uniek maakt. De boekjes zijn geschreven voor kinderen, ouders én professionals. Er zijn onder andere luisterversies, e-boekjes en e-boekjes met gebaren beschikbaar.

Met reuma en/of rolstoel buiten in beweging

Voor mensen met reuma is het belangrijk om te blijven bewegen. ReumaZorg Nederland zette in Nederland verschillende wandelingen uit. Het zijn mooie en toegankelijke routes, maar het leukste is dat je bezig bent met een speurtocht en het zoeken naar een schat.