Kwaliteitsstandaard psychosociale zorg goed nieuws voor jongeren met chronische aandoening

Datum

19 november 2019

Kwaliteitsstandaard psychosociale zorg goed nieuws voor jongeren met chronische aandoening

Een op de drie patiënten met een chronische lichamelijke ziekte krijgt last van psychosociale problemen. Dit zijn bijvoorbeeld gevoelens van angst en depressie. Zorgverleners hebben hier niet altijd aandacht voor. Daarom is de kwaliteitsstandaard ‘Psychosociale zorg bij somatische ziekte’ opgesteld.

Jongeren en psychosociale problematiek

De kwaliteitsstandaard is goed nieuws voor de 1,3 miljoen jongeren met een chronische aandoening in Nederland. Vaak komt psychosociale problematiek namelijk om de hoek kijken bij grote veranderingen in iemands leven. Dit zijn niet alleen veranderingen als gevolg van de ziekte, maar ook van school, werk of wonen. Bij jongeren komen dit soort veranderingen regelmatig voor.

Manon Janssen van het Jongerenpanel ZeP: ‘Toen ik van mijn neuroloog hoorde dat ik uitbehandeld was en moest leren leven met m’n aandoening, was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kon ik via de huisarts terecht bij een fijne psycholoog.’

Goede psychosociale zorg

In de kwaliteitsstandaard is vastgelegd wat goede psychosociale zorg is, hoe die geleverd en bekostigd kan worden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Onderzoek wijst uit dat aandacht voor psychosociale problematiek zich terugbetaalt: in tijd, kosten, behandelresultaten en patiënttevredenheid. De kwaliteitsstandaard is een initiatief van het ministerie van VWS en is ontwikkeld door een scala van organisaties, waaronder patiëntenverenigingen, zorgaanbieders en beroepsverenigingen.

Het Jongerenpanel ZeP hoopt dat de kwaliteitsstandaard voor positieve veranderingen zal zorgen en gaat de ontwikkelingen nauwlettend volgen.