Verkenning psychosociale ondersteuning
1,3 Miljoen jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening. Na hun achttiende verjaardag staan zij voor een vaak abrupte overgang (transitie) van kinderarts naar een arts voor volwassenen. Ouders zijn niet meer bij het gesprek over de behandeling, de nieuwe arts heeft minder tijd in de spreekkamer en jongeren moeten ineens zelf afspraken inplannen, medicijnen aanvragen en hun zorgverzekeraar of ziekenhuis bellen. Een grote stap, waar veel jongeren nog niet klaar voor zijn. Soms verdwijnen deze jongeren hierdoor zelfs helemaal van de zorgradar.
Zowel de jongeren als de zorgverleners geven aan dat het beter kan én moet. Want de regie nemen over je ziekte is moeilijk en gaat niet vanzelf. Zeker niet in een leeftijdsfase waarin vaak heel andere zaken dan je chronische aandoening om aandacht vragen.
Wat gaat er goed? Wat kan er beter? In dit online magazine vertellen jongeren met een chronische aandoening over hun transitie in zorg.
In bestaande richtlijnen en protocollen is nog te weinig aandacht voor de transitie. Daarom ontwikkelt FNO samen met het Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten (KIMS) en met partners uit beroepsgroepen, patiëntvertegenwoordiging en zorgverzekeraars een generieke Kwaliteitsstandaard Transitie in Zorg. Hierin staat de norm voor goede transitiezorg, en ook concrete aanbevelingen, handvatten en een stappenplan.
De Kwaliteitsstandaard is een van de pijlers uit ons Tien punten programma betere transitie in medische zorg (pdf). Wil je meedenken? Meld je dan aan via jongereninc@fnozorgvoorkansen.nl
Transitie moet een fase zijn, geen moment.
Samen staan we sterker. FNO heeft organisaties daarom opgeroepen de krachten te bundelen. En met succes. Op 1 februari 2019 ondertekenden we met diverse partijen een maatschappelijke belofte: de pledge ‘Alles is Gezondheid’. Met deze pledge beloven we ons samen in te zetten voor een geleidelijke en gestructureerde transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg voor alle jongeren met een chronische aandoening in Nederland. De landelijke Kwaliteitsstandaard Transitie in Zorg moet een van de uitkomsten zijn.
Daarnaast verbinden we ons met het ondertekenen van de pledge aan het nationaal programma preventie ‘Alles is Gezondheid’, dat bijdraagt aan een gezonder en vitaler Nederland.
Volwassen worden is al lastig, maar wanneer je chronisch ziek bent is dit nog ingewikkelder.
Bekijk hier het filmpje van het project Peerbuddy’s. Peerbuddy’s helpen om de transitie naar de volwassenenzorg voor jongeren zo soepel mogelijk te laten verlopen. In het filmpje wordt het begrip transitie op een makkelijke manier uitgelegd.
Bekijk ook de korte film Transitiezorg: niet zó, maar zó!, gemaakt in het project Betere Transitie bij Diabetes, waarin jongeren in korte sketches laten zien hoe de zorg in de transitiefase beter kan.
Wat gebeurt er als je als jongere met diabetes type 1 overgaat van de kinderarts naar de internist? Voor de vijftiende aflevering van Diabetes TV ging Loes langs bij de transitiepoli van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
In het online magazine Van kinderzorg naar volwassenenzorg (pdf) staan feiten en cijfers over de overgang van kinderzorg naar volwassenenzorg, waaronder:
Ook is er literatuuronderzoek (pdf) gedaan naar transitie in zorg van jongeren met uiteenlopende chronische aandoeningen in de somatische en revalidatiezorg in Nederland (2000-2018).
Met een betere voorbereiding was de zorg voor mij toen veel beter gegaan.
De kennis over wat goede transitiezorg inhoudt is de afgelopen twintig jaar flink gegroeid en de aandacht hiervoor is in de internationale wetenschappelijke literatuur sterk toegenomen. Het is echter de vraag of en in hoeverre deze kennis en ervaringen in de Nederlandse richtlijnen en zorgstandaarden doordringen.
Kenniscentrum Zorginnovatie heeft een zogenaamde gap-analyse uitgevoerd. In de analyse is bekeken in hoeverre dat wat we weten over goede transitiezorg, beschreven is in Nederlandse richtlijnen en zorgstandaarden.
Op de website Op Eigen Benen staat informatie voor jongeren met een chronische aandoening die de transitie doormaken naar volwassenarts. Professionals in de zorg kunnen er terecht voor de handige Transitie Toolkit, met allerlei interventies, instrumenten en initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de transitiezorg voor jongeren met een chronische aandoening.
In het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd van het Ministerie van VWS wordt transitie in zorg ook genoemd als verbeterpunt en is er steun om het thema op de agenda te zetten.