Integraal werken

Het verhaal van Alinda

‘De chips was mijn vriend. Die heeft geen oordeel.’

Alinda deed mee aan Voel je goed!, een aanpak voor praktisch opgeleide mensen met overgewicht die moeite hebben met taal en willen afvallen. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en leren in kleine groepjes meer gezondheidsvaardigheden: informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.

Created with Sketch.

Community's voor gezonde leefstijl

‘Het belangrijkste resultaat van het project is dat de ervaren gezondheid van deze vrouwen is toegenomen.’

Marjo van Hal en Meike Los bouwden in twee wijken in Rotterdam vrouwen-community’s op vanuit een cursus gezonde leefstijl, gezonder eten en meer bewegen.

Created with Sketch.

Supporter van elkaar

FC Twente ‘adopteert’ gezinnen in een kwetsbare situatie in Enschede. Deelnemers gaan in gezinsverband bewegen en activiteiten ondernemen. Ouders werken aan persoonlijke doelen op het gebied van participatie of gezondheid. Door het versterken van competenties en het mobiliseren van bestaande netwerken rondom het gezin, krijgen ze meer regie over hun toekomst.

‘Je doet het zelf, maar wel met ondersteuning. Ik heb geleerd op mezelf te vertrouwen.’ – Monique, deelneemster

Grip en Gezondheid

Gezinnen in Rotterdam en Spijkenisse worden ondersteund in het verbeteren van hun ervaren gezondheid, hun financiële situatie en het stoppen met roken. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak.

‘Uit onderzoek is gebleken dat door stressfactoren het regelvermogen van mensen minder wordt, ze meer moeite hebben om gezonde en handige beslissingen te nemen.’ – Wil Vrencken, duoprojectleider

Samen Gezond Eten en Bewegen

Vrouwen zijn binnen het gezin meestal bepalend voor wat er gegeten wordt. Door deze vrouwen kennis bij te brengen over bewegen en gezonde voeding worden zij ‘ambassadeurs’ voor hun gezinnen en omgeving. Dat is het idee achter Samen Gezond Eten en Bewegen in twee Rotterdamse wijken.

‘Waar ik het meest trots op ben is wat de vrouwen op persoonlijk gebied bereikt hebben en dat ze beseffen dat ze dat kunnen.’ – Marjo van Hal, duoprojectleider

Voel je goed!

Voel je goed! is een aanpak voor praktisch opgeleide mensen met overgewicht die moeite hebben met taal en willen afvallen. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en leren in kleine groepjes meer gezondheidsvaardigheden: informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.

‘In plaats van een pak koekjes eet ik af en toe een dadel.’ – Vyan, deelneemster