De afgelopen tijd heb ik veel werkbezoeken mogen doen bij tal van projecten en samenwerkingspartners: Project 010 van Gemeente Rotterdam, DevelopRoad van het LUMC, Life Goals for Social Change van Stichting Life Goals, Aan de slag als GeestKracht-school! van ECIO, Young Perspectives, NJR Hoofdzaken en SAMAH.

Doelgroep?

De gesprekken waren allemaal compleet anders, want elke organisatie werkt met een andere ‘doelgroep’ en staat dus ook voor verschillende uitdagingen. Waarom heeft hij het woord ‘doelgroep’ tussen aanhalingstekens geplaatst?, zal je misschien denken. In de gesprekken ging het vaak over gelijkheid. Gelijke kansen en meedraaien in de maatschappij op een zo goed mogelijke manier. Dit is de gemeenschappelijke deler die GeestKracht met de projecten/partners heeft. Ik merk vaak, samen met degenen met wie ik in gesprek ben, dat de term ‘doelgroep’ kan schuren. Door deze mensen ‘doelgroep’ te noemen, plakken we ze een label op en hiermee versterken we ongelijkheid. We hebben het dus vaak over hoe aan de slag te gaan met jongvolwassenen, input bij hen op te halen en ze te zien voor wie ze zijn, door samen te werken.

Verschillende aanpakken

Elk project en elke samenwerkingspartner heeft zo zijn eigen aanpak in het betrekken van jongvolwassenen. De een geeft de jongvolwassene de regie door samen te kijken naar wat er actueel is en hiernaar te handelen. In andere gevallen worden jongvolwassenen als partner gezien en worden er focusgroepen opgericht of diepte-interviews gehouden, om zo samen tot oplossingen of verbeteringen te komen. Bij weer een ander wordt de jongvolwassene als adviseur gebruikt. Een organisatie zet dan de lijnen uit en gaandeweg worden jongvolwassenen gevraagd naar hun mening.

Inspraak en samenwerking

Er is geen goed of fout, zolang de communicatie met de jongvolwassenen maar helder is en wederzijdse verwachtingen duidelijk worden besproken. Hiermee bedoel ik te zeggen dat zowel de organisatie als de jongvolwassenen inspraak hebben. Dit leidt tot de mooie samenwerkingen die ik heb gezien bij de organisaties waar ik gesprekken heb mogen voeren.

Er staan alweer een paar nieuwe werkbezoeken gepland. Ik houd jullie hiervan op de hoogte!

Leon van der Aa, duovoorzitter Team GeestKracht

Meer werkbezoeken?