‘Ik vind het belangrijk dat jongvolwassenen van begin tot eind betrokken zijn bij een project. Je wil niet dat iemand anders al heeft gekozen waar we geld aan besteden. De jongvolwassenen mee laten beoordelen is voor mij daarom de enige manier waarop je hen echt aan zet zet.
Als je bij Team GeestKracht projectaanvragen beoordeelt krijg je per call twee of drie aanvragen opgestuurd. Het is iets waar ik altijd even voor moet gaan zitten, want het kost best wat tijd. Maar als ik eenmaal begonnen ben, heb ik er altijd lol in.
Het zijn allemaal projecten die in de startblokken staan en zich gaan ontwikkelen. Dus je krijgt spannende, nieuwe ideeën te zien. En ik vind het ook leuk om te proberen het project diep te doorgronden. Het is een puzzeltje: wat staat er eigenlijk en denk ik dat het gaat werken?
Voor elke aanvraag vul je een scoreformulier in. Daarin staan vragen als: Wat zijn de doelen van het project? Denk je dat het project deze doelen kan bereiken? Op welke manier worden jongvolwassenen betrokken? Wordt er gewerkt aan het borgen van de aanpak? Die vragen zijn bedoeld om je te begeleiden bij het komen tot een eindoordeel: een cijfer en het antwoord op de vraag: Vind jij dat dit project gefinancierd moet worden door GeestKracht?
Daarna gaan de aanvragen en onze beoordelingen naar de programmacommissie met onderzoekers en experts uit het veld. Mijn indruk is dat ons oordeel zwaar weegt.
Wat ik mooi vind is dat het ook daarna doorloopt. Als je enthousiast bent over een aanvraag en die wordt toegekend, kun je ‘anker’ (maatje) worden van dat project. Dan blijf je bij het project betrokken van het begin tot het einde. Zo kun je er ook achter komen of je positieve beoordeling terecht was en blijf je leren.’
Meer weten over Team GeestKracht?