Ook al heeft Rhay (36) het niet altijd makkelijk gehad, hij blijft altijd positief. ‘Op mijn werk wisten ze niet eens dat ik dakloos was,’ vertelt hij. ‘Ik kwam er altijd vrolijk binnen, doe mijn werk goed.’ Een paar jaar geleden was hij bij een vriend gaan wonen, maar dat was toch geen goeie match. Toen stond Rhay opeens op straat. Zelf een huis vinden was moeilijk, iedere maand moest hij geld opzij zetten om schulden af te betalen. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen waren lang.

Niet menselijk

Rhay: ‘Ik kon eerst een periode bij mijn tante terecht. Maar toen de gemeente daar achter kwam, bleek dat dat gevolgen zou hebben voor haar uitkering.’ Hij begrijpt het wel, maar toch voelde het onlogisch. ‘Volgens hen zou mijn tante er financieel op vooruit gaan als ik bij haar woonde. Maar doordat ik mijn schulden aan het afbetalen was had ik weinig te besteden. Het voelde gewoon niet menselijk dat zij mij geen onderdak mocht bieden, zonder dat het financiële gevolgen zou hebben.’ Hij had gewild dat de gemeente zich had ingezet om hem te helpen. Dat hij tijdelijk bij zijn tante kon blijven zonder financiële gevolgen, of dat ze hem hadden geholpen aan een eigen woning.

Zo afhankelijk

Daarna sliep Rhay overal en nergens. ‘Toen voelde ik me pas echt dakloos,’ vertelt hij. ‘Je bent zo afhankelijk. Ik sliep op de bank van mijn broer, van een vriendin. Een kennis zei dat ik bij hem kon verblijven, maar op het laatste moment vroeg hij best veel huur. Kijk, ik vind het logisch dat ik meebetaal, maar het voelde niet goed dat hij dat niet eerder had gezegd.’

Altijd hard gewerkt

Dat hij moest gaan aankloppen bij een opvanglocatie vond hij een vernederende gedachte. Rhay: ‘Ik had altijd hard gewerkt, hoe kon het dat ik hierin was beland? De mensen die daar verblijven, daar zag ik mezelf helemaal niet tussen zitten.’ Gelukkig was er Springplank, een stichting die zich richt op mensen die door omstandigheden dakloos zijn geraakt, zonder verslavings- of psychische problemen. Zij hielpen Rhay aan een kamer.

Positief blijven

Die periode heeft hem nederig gemaakt: ‘Ik heb de waarde leren kennen van een huis. Van tevreden zijn met wat je hebt.’ Hij werd gevraagd om mee te denken met Team GeestKracht. ‘Eigenlijk ben ik te oud,’ lacht Rhay. ‘Maar ik kan lekker praten.’ Positief blijven, waar je ook inzit, dat wil hij anderen meegeven.

'Ik heb de waarde leren kennen van een huis.'