Mijn naam is Bente van Oort (20 jaar) en ik ben nu zo’n 4,5 jaar betrokken bij het Jongerenpanel Zorg én Perspectief. Eerst als panellid, toen 2 jaar als voorzitter en nu in de rol van ambassadeur. Ik heb mogen zien hoe veel we zijn gegroeid in de afgelopen jaren: van een verzameling enthousiaste jongeren met vele ideeën naar een sterke groep die belangen van jongeren met een chronische aandoening op de kaart zet. En met succes: we groeien nog elke dag!

Ik ben begonnen bij het Jongerenpanel omdat ik mezelf steeds vaker dezelfde vraag stelde: ‘Dit kan toch ook anders?’ Zowel in het ziekenhuis als op school liep ik door mijn ziekte tegen dilemma’s aan die naar mijn idee onnodig (moeilijk) waren.

Bij het Jongerenpanel vond ik herkenning en de wil voor verandering. Voor bijvoorbeeld betere overgangen in zorg, meer maatwerk op scholen en motiverend beleid om aan het werk te gaan. We bundelen onze ervaringen, ideeën en kracht om punten op de agenda te zetten en dingen bespreekbaar en inzichtelijk te maken, om samen een verschil te maken.

We zetten onze ervaringskennis steeds breder en beter in om de verschillen tussen jongeren met en zonder chronische aandoening zo klein mogelijk te maken. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief laat zien wat voor een verschil het kan maken als ervaringsdeskundigen zélf meepraten en meedenken over mogelijke oplossingen. Dit wordt inmiddels niet alleen gezien binnen de projecten van Zorg én Perspectief, maar steeds vaker ook in politiek Den Haag. We zijn een gesprekspartner geworden voor politici, beleidsambtenaren en ministers en geven gevraagd en ongevraagd advies.

Naast mijn activiteiten bij het Jongerenpanel studeer ik politicologie aan de Vrije Universiteit. In mijn vrije tijd doe ik zo veel mogelijk gezellige dingen met vrienden en familie, pak ik graag mijn koffertje in voor een weekendje weg of duik ik in een goed boek.

 

Foto: Sannaz Photography

"We zijn gesprekspartner voor politici, beleidsambtenaren en ministers."

Het Jongerenpanel heeft jou nodig!

Ben jij tussen de 15 en 25 jaar, heb je een chronische aandoening en wil je je inzetten voor alle jongeren met een chronische aandoening in Nederland? Meld je dan aan voor het Jongerenpanel Zorg én Perspectief!

Het Jongerenpanel bestaat uit jongeren met verschillende achtergronden en verschillende aandoeningen. Wat ons bindt is dat we er allemaal voor willen zorgen dat het dagelijkse leven makkelijker wordt voor jongeren met een chronische aandoening. Het verschil in maatschappelijke participatie tussen jongeren met een chronische aandoening en gezonde leeftijdsgenoten maken we samen kleiner.

Wie zijn de andere leden?