Ondersteun professionals in hun werk
- Geef professionals de tijd en ruimte om een vertrouwensband op te bouwen met gezinnen en samen te werken aan oplossingen.
- Zorg dat ze kunnen reflecteren en schakelen om al doende aan te sluiten bij wat gezinnen nodig hebben.
- Geef ze de tijd, ruimte en waardering om anders te werken als dat nodig is.
- Leer ze hoe je het netwerk van (lokale) professionals en vrijwilligers kunt inzetten.
- Maak professionals uit verschillende beroepen bewust van wat armoede met mensen doet.
- Leer ze hoe je een gesprek voert met iemand in een achterstandssituatie en welke houding je dan aanneemt.
Zo houd je een professional gemotiveerd:
- De professional ervaart dat er ruimte is voor een andere manier van werken: laat professionals experimenteren met een andere manier van werken, los van protocollen en regels.
- De professional ervaart dat hij of zij in verbinding staat met andere professionals: organiseer gezamenlijke trainingen en/of bijeenkomsten, zodat professionals ervaringen kunnen uitwisselen.
- De professional voelt zich gewaardeerd: waardeer dat professionals iets uitproberen. Zorg voor regelmatige terugkoppeling van succesverhalen. En zorg dat er blijvend geïnvesteerd wordt in een succesvolle aanpak.
- De professional voelt zich geïnspireerd: faciliteer het samenwerken en actief netwerken en maak het voor professionals mogelijk om maatwerk te leveren.
- De professional ervaart dat een gevraagde inspanning realistisch is: zorg voor praktische handvatten zoals gesprekstools en handreikingen, die professionals makkelijk kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk. Dit is vooral belangrijk als ze nog niet eerder op een participatieve en empowerende manier hebben gewerkt.
De projecten
Hoe hebben de projecten van Gezonde Toekomst Dichterbij dit gedaan?
‘We mogen nu verkennen hoe een ondersteuningsstructuur voor de huisartspraktijk eruit kan komen te zien. Dat gaan we ontdekken.’ – Jeanny Engels over haar project Laaggeletterdheid is van gewicht