Laat gezinnen zelf bepalen welke problemen zij prioriteit geven
Bij het werken aan gezondheidsachterstanden gaat het ook om werken aan gezondheidsvaardigheden en (zelf)vertrouwen. Als gezinnen veel problemen hebben, is de kans groot dat veel verschillende professionals het gezin al zijn binnengekomen, met ieder een eigen palet aan doelen. Voor gezinnen kan het dan fijn zijn om juist te benoemen wat goed gaat en hier op door te bouwen. Ook is er vaak weinig geld om samen leuke dingen te ondernemen. Het kan daarom goed werken om te starten met leuke activiteiten, zodat gezinsleden weer samen plezier kunnen maken.
Vertrouwen en zelfvertrouwen
- Gezinnen kunnen samen met professionals zoeken naar oplossingen voor hun gezin of hun buurt. Bevraag de gezinnen op hun ervaring, kennis, talenten en vaardigheden. Het is belangrijk om energie en tijd te steken in het ontdekken van de vermogens en mogelijkheden van een gezin. Laat die tot hun recht komen, zodat mensen zich trots kunnen voelen of van betekenis kunnen zijn voor anderen.
- Een aanpak die is gericht op het positieve en op talenten maakt bij gezinnen meer energie los dan een aanpak gericht op problemen en tekortkomingen.
- Zoek de koplopers en zet hen in de schijnwerpers. Dit kunnen sporthelden of belangrijke mensen uit een gemeenschap zijn.
- Organiseer leuke ervaringen in groepsverband, vier successen en reflecteer ook op deze ervaringen en successen. Samen iets bereiken smaakt naar meer. Iedere stap in de richting van gezondheid, hoe klein ook, is winst. Het is belangrijk dat mensen durven meedoen. Zorg voor plezier en pas activiteiten aan, zodat mensen makkelijk mee kunnen doen.
- Zoek de juiste balans tussen informatie over gezondheid en het luchtig en behapbaar houden van activiteiten.
- Als achterliggende problematiek is opgelost, zijn voor gezinnen ervarend leren en activiteiten in groepsverband belangrijk. Zo kun je gezond gedrag en ervaren gezondheid bevorderen.
- Sluit aan bij bestaande structuren en voorzieningen. Vaak zie je (informele) netwerken van bewoners, lokale organisaties en verenigingen die samenwerken om de gezondheid van gezinnen in achterstandssituaties te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis of een lopend programma. Daarmee wordt je aanpak ingebed en is de kans groter dat je initiatief of de resultaten behouden blijven.
Tip: kijk ook eens op de pagina van de klankbordgroep
De klankbordgroep van Gezonde Toekomst Dichterbij bestaat uit vijf moeders. Allemaal brengen zij hun eigen ervaringen, deskundigheid en verhalen mee. De groep denkt mee over het programma en geeft advies aan de projecten.
Hoe pakten de projecten dit aan?
Meet the parents
Gabriella van Dijk: ‘Het is toch een beetje gek om met allemaal wildvreemden te gaan koffiedrinken. Maar er komt vanzelf wel een onderwerp langs waarin je je herkent, waarover je kan meepraten. Je zit in vergelijkbare situaties. Het is fijn als een ander je begrijpt.’
Goes bezig
Stress, je sociale netwerk en financiën bepalen of je lekker in je vel zit en daardoor de ruimte hebt om na te denken over gezond eten en bewegen. Goes bezig werkt aan de ervaren gezondheid van bewoners met een integrale wijkaanpak. Roberta van der Velden deed mee: ‘Ik voel me niet meer alleen en dat is het belangrijkste.’
Bekijk hieronder het verhaal van Roberta.