Resultaten

Inzichten en impact uit het programma

Vijf jaar lang werkten we aan mentale gezondheid voor jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – verdeeld over negen thema’s. We laten per thema zien welke verandering op gang is gebracht.

Ook delen we drie verdiepende onderzoeken over domeinoverstijgend werken, cultuursensitief werken en wonen. Deze kwamen tot stand in leersessies met projectleiders en professionals van organisaties en projecten die GeestKracht ondersteunde – ieder met hun eigen aanpak en doelgroep. De publicaties zijn als PDF te downloaden.

Domeinoverstijgend werken

1

Zorg, onderwijs, gemeenten en andere partijen zijn structureel beter gaan samenwerken. Dat leidde tot effectievere ondersteuning en regionale systeemverandering.

Wonen

2

Jongvolwassenen zijn sneller gehuisvest, dakloosheid is verminderd en woningcorporaties werden actief betrokken bij oplossingen.

Cultuursensitief werken

3

Organisaties pasten hun werkwijzen aan, versterkten hun cultuursensitiviteit en wisten meer vertrouwen te winnen bij diverse doelgroepen.

Partnerschappen

4

De stem van jongvolwassenen werd sterker in beleid en praktijk. Jongvolwassenen werkten gelijkwaardig samen met professionals en organisaties.

Onderzoek

5

Nieuwe inzichten over bijvoorbeeld LVB- en EPA-doelgroepen leidden tot concrete tools, e-health-oplossingen en handelingsperspectieven voor professionals.

Sociale relaties

6

Projecten versterkten het sociale netwerk van jongvolwassenen, verkleinden eenzaamheid en werkten gezinsgericht – met aandacht voor het hele systeem rond een jongvolwassene.

Onderwijs

7

Minder stigma, meer aandacht voor mentale gezondheid in het mbo en betere aansluiting op de leefwereld van studenten.

Inloopmogelijkheden

8

Jongvolwassenen kregen makkelijker toegang tot ondersteuning – zonder verwijzing of drempels. Op steeds meer plekken zijn er nu laagdrempelige inloopplekken.

Overige projecten

9

Van schuldenaanpak tot VR-technologie voor verslavingspreventie: vernieuwende ideeën kregen de ruimte om te experimenteren en impact te maken.

Onderzoeken

In drie leergemeenschappen werkten professionals en projectleiders – die allemaal op hun eigen manier jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid ondersteunen – aan vraagstukken uit de praktijk.

Via actieleren onderzochten zij hoe domeinoverstijgend werken, cultuursensitief werken en passende woonvormen écht kunnen bijdragen aan mentale gezondheid. Actieleren is anders dan traditioneel onderzoek: het gebeurt midden in de praktijk, met directe terugkoppeling naar het werkveld. Zo levert het niet alleen kennis op, maar ook direct verandering.

De inzichten zijn gebundeld in drie onderzoeken:

Wonen

Een verdiepend onderzoek naar zes vernieuwende wooninitiatieven voor jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid

Hoe zorgen we voor passende woonvormen voor jongvolwassenen met psychische problemen? In dit onderzoek zijn zes vernieuwende wooninitiatieven onderzocht die jongvolwassenen ondersteunen in hun herstel en zelfstandigheid. De uitkomst: goed wonen draait om veiligheid, zeggenschap en nabijheid van steun. Wonen is geen eindstation, maar een essentieel onderdeel van herstel en groei. Om dit mogelijk te maken zijn flexibiliteit in beleid, passende financiering en betrokken professionals cruciaal.

Door zelfstandig adviseurs Koen van Bremen en Nadine Langerak

Cultuursensitief werken

Samenbrengen van stemmen en ervaringen: over het gelijkwaardig benutten van verschillende perspectieven in beleid en praktijk

In dit onderzoek is gekeken hoe we ervaringskennis van jongvolwassenen, naasten en professionals beter kunnen benutten in beleid en praktijk. Het bundelen van deze verschillende perspectieven is essentieel om tot echte systeemverandering te komen. De belangrijkste conclusie: het samenbrengen van stemmen werkt pas echt als je bewust inzet op gelijkwaardige samenwerking, ruimte maakt voor frictie en structureel reflecteert op de machtsverhoudingen in het systeem.

Door Pharos

Domeinoverstijgend werken

Domeinoverstijgend werken in de zorg voor de jeugd

Hoe doen we dat en wat vraagt dat van ons? De problemen van jongvolwassenen stoppen niet bij de grenzen van één domein. Dit onderzoek volgde vijf initiatieven die domeinoverstijgend samenwerken aan betere hulp. De kernvraag: wat maakt zulke samenwerking succesvol? De onderzoekers benoemen vijf condities, zoals het stellen van nieuwe grenzen, aandacht voor verschillen, en het belang van langdurige inzet. Het onderzoek biedt daarmee concrete handvatten voor iedereen die wil bouwen aan samenhangende en mensgerichte ondersteuning.

Door Laura Nooteboom en Eline Heek (LUMC) 

Wat deze onderzoeken ons lieten zien

  • Onderzoek moet meebewegen
    Actieonderzoek is essentieel bij het realiseren van échte verandering. Het sluit beter aan bij de praktijk en maakt ruimte voor gezamenlijk leren en bijsturen.
  • Focus op de reis van de professional
    Het gaat niet alleen om wat werkt en het resultaat, maar om hoe mensen veranderen. De professionele én persoonlijke reis van betrokkenen is minstens zo belangrijk als de inhoudelijke opbrengsten.
  • Leren gebeurt in het moment
    Kennis beklijft pas als mensen ermee aan de slag gaan. Storytelling, experimenten en leerbijeenkomsten zorgen voor verdieping op het juiste moment.