Het programma GeestKracht van FNO werkte aan de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen. Want ook met een psychische kwetsbaarheid moeten zij, naar wens en vermogen, krachtig kunnen meedoen in de samenleving.
De mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen is een belangrijke kwestie in Nederland. Al vóór de coronacrisis hadden 840.000 jongvolwassenen (23 procent) een psychische aandoening (2018, Trimbos-instituut, 2019). Een deel van hen loopt vast binnen het onderwijs, vindt het lastig een passende baan te vinden of ervaart een burn-out.
Deze jongeren durven vaak niet open te zijn over hun problemen, want hun omgeving en ook de samenleving, weet niet altijd hoe zij met psychische klachten moet omgaan.
Het programma GeestKracht (looptijd: 2020 t/m maart 2025, budget: € 12 miljoen) richtte zich op:
GeestKracht is tot stand gekomen in samenwerking met MIND.
Met GeestKracht streefden we naar meer kansengelijkheid voor jongvolwassenen met psychische problemen. Het programma is opgezet vanuit de leefwereld van henzelf.
GeestKracht had vier programmalijnen:
GeestKracht was er voor en vooral dóór jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Zij werden continu betrokken. Ook draaide het programma om voor hen relevante zaken:
Uniek is dat GeestKracht focuste op jongvolwassenen die tussen wal en schip vallen of onzichtbaar zijn. Dit zijn:
jongvolwassenen
‘Met Team Geestkracht kunnen we vertellen waar psychisch kwetsbare jongvolwassenen tegenaan lopen. En aan iedereen die hiermee worstelt, laten zien dat zij er niet alleen voor staan.’ – Noaz Asbroek, duo-voorzitter Team Geestkracht
Jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen hebben een cruciale bijdrage geleverd aan de opzet van GeestKracht. Ze zijn nauw betrokken in het panel van mensen met ervaringskennis: Team Geestkracht.
Marith Volp (voorzitter)
Directeur Volksgezondheid en Zorg bij RIVM
David van den Berg
Klinisch psycholoog, Bijzonder hoogleraar klinische psychologie Vrije Universiteit Amsterdam en Hoofd van het Mark van der Gaag Research Centre van Parnassia Groep
Floortje Scheepers
Hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg en Afdelingshoofd Psychiatrie UMC Utrecht
Hanneke Berben
Oud-voorzitter College van Bestuur ROC Nijmegen
Shirley Oomens
Bijzonder lector Arbeidsdeskundigheid HAN University of Applied Sciences en Wetenschappelijk docent SGBO Radboudumc
Bekijk hier de verandertheorie van het programma:
Download hier de formats voor de tussen- en eindrapportage van GeestKracht:
Download hier het logo van GeestKracht:
Heb je een speciaal format nodig, bijvoorbeeld voor drukwerk of voor een gekleurde ondergrond (transparant)? Mail dan naar communicatie@fnozorgvoorkansen.nl.