In elk FNO-programma staan de mensen om wie het gaat centraal. Dat gold ook voor GeestKracht. De jongvolwassenen om wie het programma draait dachten, praatten en beslisten mee.
Naast ons jongvolwassenenpanel Team GeestKracht, zijn we daarom met een aantal organisaties een langdurig partnerschap aangegaan. Dit zijn partners die de stem van jongeren met een psychische kwetsbaarheid, en de specifieke doelgroepen van GeestKracht, luid laten horen. Daarmee waren ze van grote waarde voor het programma.
We wilden ook hén versterken, en financierden daarom een aantal van hun activiteiten. Ook werkten we samen in lobby en communicatie. Dit waren onze partners:
Getrainde jongeren die zelf ervaring hebben met jeugdzorg en zich inzetten als maatje van jongeren of adviseur van instellingen en overheden. Samen met ExpEx maakten we de stem van jongeren en jongvolwassenen uit de jeugdzorg sterker. Hiermee wilden we de praktische gevolgen van psychische problematiek zoveel mogelijk beperken en hun maatschappelijke participatie bevorderen.
NJR heeft een groep jongeren bijeengebracht die zelf ervaring hebben met psychische problemen en hiervoor behandeld zijn binnen de jeugd-ggz: Hoofdzaken. Voor hen staat de vraag centraal hoe jongeren met een psychische kwetsbaarheid optimaal kunnen participeren in de samenleving. GeestKracht werkte samen met NJR Hoofdzaken aan het beantwoorden van deze vraag.
MIND Naasten Centraal zet zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Speciaal voor jongvolwassenen zijn MIND Naasten Centraal Young en het platform Met Zonder Ouders opgericht. We werkten met MIND Naasten Centraal Young samen om de kwaliteit van leven van jongvolwassen KOPP/KOV te verbeteren.
SAMAH wil de participatie bevorderen van (voormalige) alleenstaande minderjarige asielzoekers van 12-25 jaar, en hun positie in Nederland verbeteren. Samen met SAMAH versterkten we de stem van jonge statushouders in Nederland.
Landelijke belangenbehartiger van dak- en thuisloze jongeren. Met en voor jongeren activeren zij overheden, ambtenaren, politiek en organisaties om dakloosheid onder jongeren te voorkomen. Samen met Stichting Zwerfjongeren Nederland werkten we aan de bestaanszekerheid van zwerfjongeren.
YiP is een internationale NGO die kinderen en jongeren in conflict met de wet helpt positief bij te dragen aan de samenleving. Dit doet YiP met creatieve en sportieve programma’s voor persoonlijke ontwikkeling in gevangenschap en erna. Samen met YiP werkten we aan de mentale gezondheid van jongvolwassenen in jeugddetentie.
Meer weten over onze eigen mensen met ervaringskennis?