In de slotfase van vijf jaar GeestKracht sluit Lotte Vermariën zich aan bij het programmateam. Haar focus ligt op public affairs; hoe beïnvloed je beleid effectief? Dat is een uitdaging, maar wel een cruciale. ‘Je wil dat de boodschap klopt én aankomt.’ We blikken terug op haar reis tot nu toe én kijken vooruit.
Lotte komt uit Noorbeek, een dorpje onder de rook van Maastricht. Haar studie brengt haar naar Den Haag. Kiezen tussen Rechten en Internationale Betrekkingen was te lastig, dus daarom werd het ‘én én’ aan het University College. Uiteindelijk wint Internationale Betrekkingen de eindsprint en studeert ze daarop af.
Na haar studie gaat Lotte solliciteren en al snel komt FNO voorbij. Wel loopt ze rond met een ‘gat in haar cv’. Want tijdens de coronajaren wordt een vriendin ernstig ziek en overlijdt haar opa. Ondertussen rent ze zich rot in allerlei commissies, baantjes én studies. Het is te veel. Ze neemt rust en gaat in een tussenjaar aan het werk als barista.
Na haar afstuderen voelt dit tussenjaar als een probleem. ‘Ik was altijd bang dat ik tijdens sollicitaties gevraagd ging worden naar dat gat, en dat ik dan niet wist wat ik moest zeggen. Maar bij FNO durfde ik gewoon mijn verhaal te vertellen.’ Het was in dit gesprek dat ze voor het eerst merkte dat iets wat ze altijd als negatief ervaarde, juist leidde tot een waardevol en persoonlijk gesprek. Ze liet zichzelf helemaal zien en kreeg de baan.
Omdat GeestKracht al vier jaar onderweg was, kon Lotte de vertaalslag gaan maken naar impact. Als trainee beet zij zich vast in de vraag: hoe beïnvloed je beleid effectief?
Bijvoorbeeld met de inzichten uit het project ‘Gezinsbenadering’. In dit project draait het om gedetineerden, vaak vaders, die in gevangenschap op afstand komen te staan van hun kind of kinderen. In het project wordt deze gedetineerden de kans geboden om – tijdens hun gevangenschap – wél hun vaderrol te pakken. Wat blijkt: na vrijlating is de kans op recidive aanzienlijk kleiner. En voor het welzijn van de vader en de kinderen is het ook nog eens heel belangrijk.
‘De onderzoekers zijn enthousiast en benaderen hun werk met een sterke wetenschappelijke grondslag. Dat betekent dat hun conclusies natuurlijk zorgvuldig en genuanceerd zijn.’ In haar contact met politici merkt Lotte echter dat er juist behoefte is aan heldere, concrete aanknopingspunten waarmee direct aan de slag kan worden gegaan. Lotte speelt hierop in door de wetenschappelijke inzichten toegankelijk en duidelijk te vertalen, zonder de nuance uit het oog te verliezen.
Ook jongerenparticipatie is voor Lotte een onderwerp waar ze zich in vastbijt. Want bij GeestKracht heeft het jongvolwassenenpanel Team Geestkracht heel veel opgeleverd en is er ook veel geleerd. Lotte noemt drie waardevolle lessen: ‘Je wil de juiste jongeren aan de juiste tafel, je wil er de tijd voor nemen en je wil weten wat kan helpen bij het inrichten van jongerenparticipatie binnen je organisatie.’
Doel is dat organisaties op een betekenisvolle wijze jongeren betrekken bij hun werk en voldoende handvatten tot hun beschikking hebben om dit proces toegankelijk te maken. En dan blijft het belangrijk om scherp te blijven. ‘Bijvoorbeeld op het thema representativiteit; hoe zorgen we ervoor dat de juiste jongeren aan de juiste tafels zitten? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat bepaalde groepen jongeren niet ondervertegenwoordigd of oververtegenwoordigd zijn?’
‘Daarnaast kijken we hoe andere organisaties initiatieven opzetten op het gebied van jongerenparticipatie en wat de effecten hiervan zijn op het veld. En is er dan ook nog oog voor de kwetsbare groepen? Of hebben we daar weer een ander initiatief voor nodig?’
Benieuwd naar de impact van GeestKracht?