'VR-bril'

VR-bril

Omschrijving

Afdeling Schakel 6 Begane Grond is een PG-afdeling in woon-zorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen. De ouderen met (beginnende) dementie die hier wonen, zijn vaak onrustig, verward en slapen slecht. Uit studies blijkt dat de VR-bril een hulpmiddel is om dit te verminderen. Bewoners kunnen met de bril virtueel op plekken komen waar ze anders niet snel zijn, zoals in de lucht, onder water of in een natuurlijke omgeving met een 360-graden view.

Voor betrokkenen is het vaak moeilijk om goed te begrijpen hoe iemand lijdt aan dementie. Door empathie-trainingen wordt een betrokkene blootgesteld aan de ervaringen waarmee een bewoner dagelijks te maken heeft. Op deze manier kan de VR-bril ook gebruikt worden voor trainingen van zorgmedewerkers en vrijwilligers.

Doel

Het doel van de aanschaf van een VR-bril was om bewoners zich te laten ontspannen én plezier te laten beleven. De bril was vooral bedoeld voor bewoners die niet of nauwelijks meer buiten komen, pijn hebben die ze graag willen vergeten, weinig bewegen of in zichzelf gekeerd zijn.

Resultaat

Door subsidie van Klein Geluk kon een VR-bril aangeschaft worden. Er is een speciale, rustige en afgezonderde ruimte ingericht om de bril te gebruiken. De sessies duren ongeveer een halfuur en zijn altijd in het bijzijn van een begeleider.

Bewoners reageren divers; veel van hen genieten optimaal en worden er heel rustig van. Ook storen ze zich minder aan omgevingsgeluiden. Prachtig om te zien dat het mogelijk is om bewoners helemaal in een andere omgeving te plaatsen met de VR-bril.

Activiteitgegevens

Organisatie

Surplus

Projectleider

Hendry Dhondt

Telefoonnummer

0168 - 350 500

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO