'Lachen zonder pijn of schaamte in Havelte'

Lachen zonder pijn of schaamte

Omschrijving

Nederland kent een acuut tandartsentekort en mondzorg voor volwassenen zit niet in het basispakket van de zorgverzekering. Zowel de aanvullende verzekering als de behandeling is kostbaar. Als je als gezin weinig te besteden hebt, om welke reden dan ook, kan de tandarts onbereikbaar zijn.

Dat is niet alleen slecht voor je (mond)gezondheid, het heeft ook sociale impact. Afgezien van pijn en gezondheidsproblemen op de lange termijn, kan een slecht gebit ervoor zorgen dat je niet meer wil deelnemen aan het sociale leven. Lachen, praten, presenteren, op visite gaan… een slecht gebit kan zo’n obstakel zijn dat je contact met anderen vermijdt.

Stichting De Sociologie Praktijk start een tandartspraktijk in Havelte, geleid door een of twee gepensioneerde tandartsen, die patiënten kosteloos behandelen. De tandartsen werken vrijwillig en de gezinnen die behandeld worden zijn gewoon patiënten van de praktijk. Het is niet een noodtandarts, maar een praktijk die duurzaam zorg kan bieden aan ouders en kinderen. De tandarts is gevestigd in een ruimte van Tandtechniek Havelte in buurthuis De Veldkei.

Doel

Doel is om ongelijkheid in de zorg te verkleinen en intergenerationele effecten van armoede te doorbreken. Gepensioneerde tandartsen kunnen tegelijk van maatschappelijke waarde blijven.

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Stichting De Sociologie Praktijk

Projectleider

Fiona Harmsen

Telefoonnummer

06 - 169 645 78
© 2024 FNO