'Kwaliteitsstandaard Transitiezorg'

Kwaliteitsstandaard Transitiezorg

Omschrijving

1,3 Miljoen jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening. Na hun achttiende verjaardag staan zij voor een vaak abrupte overgang (transitie) van kinderarts naar een arts voor volwassenen. Ouders zijn niet meer bij het gesprek over de behandeling, de nieuwe arts heeft minder tijd in de spreekkamer en jongeren moeten ineens zelf afspraken inplannen, medicijnen aanvragen en hun zorgverzekeraar of ziekenhuis bellen. Een grote stap, waar veel jongeren nog niet klaar voor zijn. Soms verdwijnen deze jongeren hierdoor zelfs helemaal van de zorgradar.

Zowel de jongeren als de zorgverleners geven aan dat het beter kan én moet. Want de regie nemen over je ziekte is moeilijk en gaat niet vanzelf. Zeker niet in een leeftijdsfase waarin vaak heel andere zaken dan je chronische aandoening om aandacht vragen.

Doel

Jongeren INC ontwikkelde samen met het Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten (KIMS) en partners uit beroepsgroepen, patiëntvertegenwoordiging en zorgverzekeraars de Kwaliteitsstandaard Transitie in Zorg. Hierin staat de norm voor goede transitiezorg, concrete aanbevelingen en een stappenplan.

Resultaat

Lees het nieuwsbericht

Activiteitgegevens

Organisatie

Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten

Deze activiteit wordt landelijk uitgevoerd.

© 2024 FNO