'Beleeftuin De Haven'

Beleeftuin De Haven

Omschrijving

Op het terrein van Zorg- en Wooncentrum De Haven worden in fases acht woongebouwen gebouwd. Naast uitbreiding van intramurale verpleeghuiszorg (voor cliënten met dementie) wordt verder invulling gegeven aan huisvesting voor senioren en mensen met een verstandelijke beperking. Door de situering van de nieuwe gebouwen ontstaat een binnenterrein dat als beleeftuin ingericht zou gaan worden: Beleeftuin De Haven.

De Beleeftuin moest een plek worden waar activiteiten op een natuurlijke wijze plaatsvinden, maar soms ook aangeboden worden. Cliënten zouden in de tuin kunnen genieten van de beplanting en kleine dieren. Daarnaast zou de tuin verschillende belevenissen, materialen en voorzieningen bevatten, waarmee op natuurlijke wijze getraind en bewogen kan worden.

Doel

Project Beleeftuin De Haven wilde een volledig ingerichte beleeftuin realiseren, waarin cliënten met beperkingen veilig kunnen verblijven. Het zou een tuin worden waarin rust en beleving centraal staan. De Beleeftuin zou mensen zo de mogelijkheid geven om in hun nieuwe situatie met beperkingen weer gewend te raken aan het buiten zijn en te bewegen in de natuur. Want hoe frequenter mensen in aanraking komen met natuur, des te groter zijn de positieve effecten op hun gezondheid. De Haven wilde een bijdrage leveren aan zingeving, ontwikkeling, gezondheid en welzijn.

Resultaat

Cliënten ervaren nu het bestaan van een buitenwereld. In de oude setting werden alle activiteiten georganiseerd binnenin het gebouw, waarvan het overgrote deel binnen de eigen afdeling. In de nieuwe setting worden de activiteiten aangeboden in het hoofdgebouw en moeten de cliënten de jas aan en geactiveerd worden om een activiteit te bezoeken. Dit varieert van boodschappen doen en bingo, tot een kooravond, beweegactiviteit of een kopje koffie in de Brasserie. Ook voor een bezoek aan de kapper en een afspraak bij de fysio moet men nu de deur uit.

De cliënten worden op deze manier gestimuleerd tot bewegen en ervaren de wisseling van de seizoenen in zowel de weersomstandigheden als in de groei en bloei van de planten in de Beleeftuin die men onderweg doorloopt. In de tuin is er door de zitplekjes veel ruimte voor ontmoeting en is er gelegenheid om te genieten van zon, kleur en geur. Door deze tuin open te stellen tot aan de hoofduitgang van het hoofdgebouw ondervinden de cliënten een optimale bewegingsvrijheid.

Activiteitgegevens

Organisatie

Zorg- en Wooncentrum De Haven

Projectleider

Martin Noordegraaf

Telefoonnummer

033 - 247 67 00

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2022 FNO