De spelers van Werkpodium Kraack, een theater-werkplaats/dagbesteding voor mensen met een zorgvraag, maken een basisschoolvoorstelling over een buurt waarin het thema ‘Anders zijn’ naar voren komt. Deze voorstelling gaan de spelers op zijn minst op tien basisscholen opvoeren. Ze willen graag aan anderen laten zien dat zij barsten van het talent en de ideeën. Hun grote passie is toneelspelen.
De spelers van Kraack merken dat zij ‘anders’ zijn. Soms door hoe er naar hen wordt gekeken, soms door hoe zij worden behandeld of hoe ze worden aangesproken. Soms omdat zij dingen anders aanpakken of een andere manier van doen of spreken hebben. Soms omdat ze ergens niet (gemakkelijk) aan kunnen of mogen meedoen.
Eerst wordt er geïmproviseerd op de thema’s ‘anders zijn’ en ‘buren’. Vanuit deze improvisaties, wordt een verhaal geschreven samen met de spelers, waarbij zij allemaal hun eigen rol kunnen invullen en spelen. Vanaf dan werken ze in repetities aan de voorstelling, decor en kostuums. Uiteindelijk spelen ze de voorstelling op scholen, met een lesbrief vooraf en een nagesprek achteraf.
Het doel is bovenal een prachtvoorstelling. Waarin de spelers supertrots zijn op zichzelf en wat ze kunnen en waarin scholieren en leerkrachten kennismaken met de doelgroep en met elkaar in gesprek gaan over anders zijn.
De spelers willen meedoen aan de maatschappij en ertoe doen. Maar serieus genomen worden als acteur met zorgvraag blijkt een uitdaging. Dit project heeft zich ten doel gesteld om te ontdekken of er in het culturele aanbod voor scholen van Groningen ook voorstellingen aangeboden kunnen worden door de spelers van Werkpodium Kraack, en om in de toekomst opgenomen te worden in het Groningse Cultuurmenu.
De spelers verdiepen zich door deelname aan het project in een onderwerp dat zij als geen ander kennen. Door hier een artistieke, creatieve draai aan te geven, zetten ze dit onderwerp, dat soms als een last voelt, in als kracht. Kijk mij gewoon anders zijn!
De spelers voelen zich hopelijk gezien en erkend door de leerlingen en leerkrachten voor wie zij spelen en met wie zij in gesprek gaan. Dit geeft hen zelfvertrouwen in het aangaan van nieuwe contacten en situaties die voor hen soms spannend zijn. Resultaat is een groter gevoel van eigenwaarde en trots, wat resulteert in gevoelens van blijdschap en geluk! Ook zal er bij anderen meer begrip komen voor en meer inclusie van deze doelgroep.
Benieuwd naar de andere activiteiten van Klein Geluk?
Organisatie
Stichting Werkpodium Kraack
Projectleider
Nadine Spigt
Website
https://www.werkpodiumkraack.nlTelefoonnummer
06 - 470 465 93Volg ons
FacebookVolg ons
LinkedInVolg ons
Instagram